Çin'den füze tepkisi: 'Siyasallaştırmayın'

Türkiye’nin milyon dolarlık füze savunma sistemi ihalesini, Çin firması CPMIEC’in almasının ardından, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying’den de bir açıklama geldi. Sözcü açıklamasında, ABD ve diğer Batılı ülkelerin tamamen ticari olan bir ihaleyi siyasallaştırmaya çalıştığını söyledi.

China.org'un haberine göre, FD-2000’ler konusundaki anlaşmada endişelenecek bir durum olmadığını ifade eden Chunying, Çin'in silah ithali söz konusu olduğunda, bölgesel ya da küresel düzeyde barış ve istikrarın etkilenmemesi yönünde kesin kuralları olduğunu açıkladı. Türkiye ve Çin arasındaki işbirliğinin iki ülke arasında olabilecek, olağan askeri işbirliği olduğunu belirten sözcü ayrıca, ‘Temennimiz, tüm ilgili tarafların bu işbirliğine olağan ve rasyonel yaklaşması ve sıradan bir ticari rekabeti siyasallaştırmamalarıdır’dedi.

Türkiye'nin, ABD'nin kara listesindeki CPMIEC firması ile 3.4 milyar dolarlık füze savunma sistemi ihalesini görüşeceğini açıklamasının ardından hem NATO hemde ABD'den karara itirazlar gelmiş, bunun üzerine Türkiye görüşmelerin devam ettiğini, nihai bir karar verilmediğini duyurmuştu.