Bush Japonya’da

Bush, G8 öncesinde KDHC'ye yükleneceğinin sinyallerini verdi.

soL (DIŞ HABERLER) G8 toplantısı öncesinde Japonya'ya gelen ABD Başkanı George W. Bush, Kuzey Kore'nin nükleer programını sona erdirme konusunda daha çok adım atması gerektiğini söyledi.

Bush, Soğuk Savaş döneminde Kuzey Kore'nin kaçırdığı Japonlarla ilgili olarak, ABD'nin Japonya'yı yalnız bırakmayacağını ifade etti. Kuzey Kore, 2002 yılında, casuslarına Japonca öğretmeleri için 1970 ve 80'lerde 13 Japon'u kaçırdığını kabul etmişti. Kuzey Kore, kaçırılanlardan 5'inin serbest bırakıldığını, 8'inin öldüğünü açıklamıştı.

Japonya'da, Başbakan Yasuo Fukuda ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Bush, karbon gazı emisyonuyla mücadelede de yapıcı olacağı sözünü verdi.

Japonya Başbakanı Fukuda ise ülkesi ile Çin arasındaki gerginliği azaltmaya yönelik olarak, Pekin Olimpiyat Oyunları'nın açılış törenine katılacağını açıkladı. Bush da 8 Ağustos'taki törene katılacağını belirterek, "Olimpiyat Oyunları'nın açılış törenine gitmemenin Çin halkına hakaret olacağı kanısındayım, gitmemek Çinli liderlerle samimi diyaloğu daha zor hale getirebilir" dedi.

Bu arada G8 liderlerinin ve özellikle de Bush'un ülkeye gelmesi, bir grup gösterici tarafından protesto edildi. Sapporo'da bir araya gelen göstericiler, G8 ve ABD karşıtı sloganlar attı.