Bulgaristan tarihinde yeni bir kara leke

Bulgaristan parlamentosu, Prag’da düzenlenen ve komünizmin tarihini çarpıtma ve karalamaya dönük olan toplantıya destek verdiğini açıkladı.

soL (DIŞ HABERLER) Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da 2-3 Haziran'da "Avrupa Vicdanı ve Komünizm" başlıklı bir dizi konferans başlatıldı. Avrupa tarihinden komünizmi silme girişimi anlamına gelen bu konferanslara Bulgaristan parlamentosundan destek geldi. Komünizmin nazizimle eşitlenerek 20. yüzyılın en büyük kötülüğü olarak reddedilmesini öneren Prag deklarasyonu metni, 5 çekimser ve 60 ret oyuna karşı 106 kabul oyuyla geçen hafta yapılan parlamento oylamasında kabul edildi.

Sovyetler Birliği-Almanya saldırmazlık anlaşmasının imzalandığı gün olan 23 Ağustos'un "Nazi ve komünist kurbanlarını anma günü" olarak ilan edilmesi çağrısına da onay veren metin ayrıca tarih kitaplarında da bu görüş doğrultusunda değişiklik yapılmasını içeriyor.

Böylece Bulgar milletvekilleri, Avrupa'nın birleşmesi için Avrupa tarihinin birleşmesi gerekliliği argümanıyla başlatılan bu anti-komünist çağrıya destek vererek Bulgaristan'ın Avrupa'ya ikirciksiz hizmet etmeye hazır olduğunu bir kez daha göstermiş oldular. Avrupa Birliği'ne üyeliği sonrasında da bir türlü "Avrupalılığını" kanıtlayamayan, aldığı uyarılar ve yaptırımlarla boynundaki emperyalist ilmikten daha da bunalmış bir ülke haline gelen Bulgaristan'ın, emperyalistlere teslimiyet bayrağını çoktan çektiği açıkça ilan edilmiş oldu. Emperyalistlere teslimiyette büyük paya sahip olan ve şu anda 81 milletvekiliyle iktidarın en büyük ortağı olan Bulgaristan Sosyalist Partisi, bu oylamadaki ret oylarının sahibi olduğu halde, yine de ülkenin tarihine çalınan bu kara lekeye ortak olmaktan kurtulamıyor.