Boeing 1979’dan beri ilk kez İran’la ticaret yaptı

ABD hava endüstrisi devi Boeing, 1979’daki diplomatik krizden bu yana ilk kez İran’la ticaret yaptı. Bazı uzmanlar bu hamlenin İran’a verilen bir “havuç” olduğu görüşünde.

(soL - Dış Haberler) Boeing, ABD ile İran arasında diplomatik ilişkilerin 1979’daki kriz nedeniyle kesilmesinden bu yana ilk kez İran Hava Kuvvetleri’ne satış yaptı. El Cezire’ye göre, Boeing’in İran’a sattığı materyaller arasında uçak parçaları, el kitapçıkları, servis bilgi kartları, illüstrasyonlar, navigasyon araçları ve bazı dataların da bulunduğu, uçuş güvenliğiyle ilgili çeşitli mal ve hizmetler yer alıyor.

Reuters’ın haberine göre, bazı ABD’li uzmanlar Boeing’in hamlesinin “İran için diplomatik bir havuç işlevi gördüğünü” düşünüyor. Boeing temsilcileri, İran’a dönük yaptırımların hafifletilmesiyle birlikte ABD ile İran’ın hava endüstrisinde ticari ilişkilerini daha da geliştirebileceklerini belirtti.

Boeing ürünlerinin İran’a ihracı, Kasım 2013’teCenevre görüşmelerinde İran’ın nükleer faaliyetlerini sınırlamayı kabul etmesinin ardından, ABD yaptırımlarının hafifletilmesiyle birlikte mümkün hale geldi. Boeing dışında General Electric gibi bazı ABD devleri de İran’la ticari anlaşmalar imzalanmasından yana.

1979’da İran’la ABD ilişkilerinin kesintiye uğramasının nedeni, Tahran’daki ABD Büyükelçiliğinin İranlı öğrenciler tarafından işgal edilmesi ve 52 Amerikalı diplomatın rehin alınması idi. Rehineler 444 gün boyunca tutulmuş ve bu olay sonucunda ABD İran’a, bir kısmı bugün dahi devam eden yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.