Batı medyasının ‘Beyrut’taki adamı’

Batı medyasının Ortadoğu haberlerinde “bölge uzmanı” sıfatıyla sık sık aynı isimlerin görüşlerine yer veriliyor. Bu isimlerden biri de Beyrut Amerikan Üniversitesi’nde akademisyen olan Hilal Khashan. Ancak Khashan yalnızca İngilizce bilen bir “uzman” değil, aynı zamanda “gölge CIA’nın Beyrut’taki adamı”.

Lübnan Hizbullah’ı son bir yılı aşkın süredir Batı medyasına demeç vermiyor. Örgütün uyguladığı bu ambargonun yarattığı bu boşluk, Batı’nın ana akım medya kuruluşları tarafından Lübnan ve bölge hakkındaki gelişmeler konusunda sık sık “uzman” sıfatıyla bir takım isimlerin görüşlerine yer verilerek kapatılıyor. Ülkedeki ve bölgedeki siyasi gelişmeler konusunda çeşitli kestirimlerde bulunan bu isimlerin genellikle Batı medyasının duymak istediklerini söyledikleri dikkat çekiyor.

Herkesin uzmanı
Lübnan’da yayın yapan El Ahbar gazetesi işte bu “uzman”lardan birinin izini sürdü. Hilal Hashan, Beyrut Amerikan Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nde öğretim üyesi. Lisans ve yüksek lisans eğitimini ABD’de Florida Devlet Üniversitesi’nde tamamlamış yani çok iyi düzeyde İngilizce biliyor. Ancak Khashan’ın tek meziyeti bu değil…

El Ahbar’ın haberinde Batı medyasının Khashan’a olan tuhaf tutkusu, Khashan’ın görüşlerinin Lübnan ve Ortadoğu uzmanı sıfatıyla birkaç gün içerisinde AFP’den Reuters’e, Washington Post’tan Amerika’nın Sesi’ne kadar geniş bir matbuatta yer bulması üzerinden örnekleniyor. Lübnan iç istihbarat teşkilatı şefi Vissam el-Hassan’ın bir bombalı suikastle öldürülmesi sonrasında Batı’nın ana akım medyasının Hilal Khashan’a koştuğu anlaşılıyor.

Yalnızca 18-28 Ekim arasında Khashan’dan demeç alan Batılı medya organları şunlar: AFP, Reuters, The Washington Post, The Financial Times ve Voice of America. Elbette onlarca yayın organı da Khashan’ın görüşlerinin yer verildiği haberleri bu kaynaklardan alıp kullanıyorlar.

Bunlardan Washington Post, Khashan’ın çeşitli başlıklardaki görüşlerine 18, 19 ve 26 Ekim’de haberlerinde yer veriyor. Bu görüşler Hizbullah’tan, Lübnan’daki çatışmalara, Vissam el Hassan’ın öldürülmesinden Suriye Alevilerine kadar uzanıyor.

Lübnan’daki patlama ve sonrasında çıkan çatışmalar nedeniyle Lübnanlı bir akademisyenden görüş alınması normal kabul edilebilir. Ancak The Washington Post’un el Hassan suikasti sonrasında yaptığı haberin tek kaynağı Khashan, Hariri’nin bir sözcüsü ve bir görgü tanığı. El Ahbar’a göre görgü tanığı “fazlasıyla sık rastlanan bir isim” olan George Azzi adını taşıyor.

Lübnan’da başka kaynak kalmamış olacak, The Washington Post’tan birkaç gün sonra Amerika’nın Sesi de Suriye ve Lübnan üzerine yayımladığı üç ayrı makalede Khashan’dan demeç almış. Bu makalelerden bir tanesinde Khashan yine tek kaynak. İngiliz Financial Times gazetesi biraz daha insaflı davranıp, Khashan’la iki kez görüşmüş bu 9 gün içinde. Ancak gazete mayıs ayında yayımladığı sekiz haberde Khashan’ın “uzmanlığına” başvurmuş. Makaleler Hizbullah ve Suriye hakkında… Bütün dünyada aboneleri olan Reuters ve AFP de Khashan’ın “uzmanlığını” şereflendirmekten geri kalmamış ve Khashan’ın Suriye’deki ateşkes tartışmalarıyla ilgili görüşleri böylece yüzlerce yayın kuruluşuna servis edilmiş.

Khashan’ı bu kadar kıymetli yapan ne?
El Ahbar işte bu soruyu soruyor ve yanıtı da bulmayı başarıyor. Hayır, Khashan’ı bu kadar değerli kılan akademik kariyerinin parlaklığı ya da çok iyi İngilizce bilmesi değil. Hilal Bey gölge CIA’nın, yani Stratfor’un “Beyrut’taki adamı”.

Stratfor muhbiri Hilal Khashan’ın kurumdaki kod adı ise ME1. Bu bilginin kaynağı ise geçtiğimiz yıl Wikileaks tarafından sızdırılan Stratfor yazışmaları.

El Ahbar, Khashan’a ulaşıp konuyu sorduğunda “Onlara bazı makaleler yazdım ve üç-dört yıl önce de Hizbullah ve Arap Baharı hakkında iki defa ders vermeye gittim. [Stratfor] çalışanı değilim, ama kurumun kurucusu da dahil, oradaki bazı isimleri tanıyorum. Bana iş teklif ettiler, ama ben bunlara ayıracak vaktim olmadığı için teklifi reddettim” demiş. Fakat Batı medyasının Beyrut’taki adamı bir yerde açık verip, “Onlara bazı analizler yapıyorum. IQ’ları pek yüksek değil… Bir boktan haberleri yok” deyivermiş.

Gerçi Wikileaks sızıntıları Khashan’ın gölge CIA’yla ilişkisi konusunda pek kuşkuya yer bırakmıyor. Zira Batı medyasının “Beyrut’taki adamı”nın Stratfor’dan düzenli maaş aldığının belgesi de bu belgeler içerisinde bulunabiliyor.

Merak edenler için söyleyelim: Ayda 6 bin dolar alıyor hizmetleri karşılığında...

(soL-Dış Haberler)