Barzani’den Obama’ya petrol mektubu

Irak’ta Kürt bölgesel yönetimi ve Bağdat’ın arası petrol yüzünden geriliyor. Barzani’nin geçen Ocak ayında Obama’ya konuyla ilgili mektup yazdığı ortaya çıktı.

soL (HABER MERKEZİ) Kürt bölgesel yönetimi lideri Mesut Barzani Obama'ya mektup yazarak, Kürt bölgesinde çıkan petrol konusunda otonomi ve güvenliklerinin sağlanmasını istedi.

Mektupta politikalarının tüm Irak halkının iyiliği için olduğunu belirten Barzani, özellikle yükselen petrol satışlarında ve ekonomik gelişmenin büyümesinde kendilerinin önemli bir role sahip olacaklarını belirtti.

Irak hükümeti ile Kürt bölgesel yönetiminin petrol antlaşmaları konusunda ayrılığı devam ediyor. Irak bölgesel yönetiminin petrol konusunda yaptığı ihaleler, Irak petrol bakanı Hüseyin Şehristani tarafından yasadışı olarak nitelenmişti. Nuri El Maliki'de söz konusu anlaşmaların Bush döneminin yöneticileri tarafından uzlaşma sürecine zararlı olduğunu söylemişti. Obama yönetimi bu konuda bir tarafta yer almazken, konunun Irak petrol raporu doğrultusunda açıklığa kavuşmasını istiyorlar.

Saddam sonrası Irak'ta yapılan yeni petrol yasasına göre, ulusal hükümet petrol üzerindeki antlaşmalarda tek yetkili olarak görülüyor. Bu kanun aynı zamanda yabancı şirketlerin ulusallaşmış petrol kaynaklarına nasıl ulaşacakları konusunu düzenliyor.

"Petrol özelleştirilmesini kim yapmalı" kavgası
Bölgesel Kürt yönetimi 2007'den bu yana özel sektörden irili ufaklı onlarca firma ile antlaşma yaparak bölgedeki petrol kuyularını özelleştirmek istedi. İki üretim sahasında Norveç'ten DNO ile Türkiye'den Genel Enerji ve Kanada'dan Addax Petreluom ortaklığı yerel market için küçük çaplı üretimlerde bulunurken, ihracat için Bağdat Hükümetinin onayını bekliyorlar.

Konuyla ilgili Irak hükümeti adına konuşan Petrol Bakanı Şehristani, ulusal petrol stratejisine uymayan bu satışların devlet otoritesini sarsmak anlamına geleceğini belirtti. Diğer yandan Bağdat hükümetinin petrol konusunda özelleştirmeleri tam anlamıyla yapamaması, Kürt yönetiminin ABD nezdinde konumunu kuvvetlendiriyor.

"Unutmayın, sizi destekledik"
Obama'ya yazdığı mektupta hükümetin petrol üretimi ve özelleştirilmesi konusunda yetersiz kaldığını belirten Barzani, kendilerinin ise Irak halkları yararına imzaladıkları anlaşmalarla petrol üretimini arttıklarını savundu ve bu konuda yardım istedi. Barzani "Kürt bölgesinin politikaları üzerine bir değerlendirme" başlığıyla gönderdiği mektupta, Kürtlerin geçen yıl ABD ve Irak hükümetleri arasında imzalanan "kuvvetlerin durumu ve stratejik ortaklık" antlaşmasında Kürtlerin verdiği desteği hatırlattı.

"Güçlü Irak hükümeti, Saddam'a dönüşür."
Barzani 2005 anayasası ile kendilerine verilen otonomi sayesinde petrol antlaşmaları konusunda söz sahibi olduklarını savunurken, güçlü Bağdat'tan korktuklarını, durumun kendileri için ABD'nin Irak işgali öncesine dönebileceğini belirterek yardım istedi. Kendilerinin Irak'ın ilerlemesinden ve demokrasinin gelişmesinden yana olduğunu belirten Barzani, Kerkük konusunda da bölge halklarının bölgenin Kürt yönetiminde kalması konusunda hem fikir oldukları iddia etti.

Artan üretim kime yarayacak?
Irak petrol üretimi günde 2.4 milyon olarak belirtilirken, dünyanın üçüncü büyük rezervine sahip olarak biliniyor. Oranlar işgal öncesi değerlere yaklaşırken, Irak geçtiğimiz yıl Petrol satışından 61 milyon dolar kar elde etti. Ancak Irak'ın ABD işgali'nin etkileri azaltabilmesi için çok daha büyük miktarlara ihtiyaç duyduğu belirtiliyor. ABD'nin işgali sürerken olası üretim artışının ise Irak halkından çok özel sektöre yararı dokunuyor.