Bangladeş'te yine tekstil faciası: en az 8 ölü

Bangladeş'te tekstil sektöründe yaşanan işçi cinayetleri durmak bilmiyor. Dün gece geç saatlerde bir tekstil fabrikasında çıkan yangında 8 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Bangladeş'te iki hafta önce çöken Rana Plaza isimli 8 katlı tekstil fabrikasının yıkıntıları arasından hala işçilerin ölü bedenleri çıkarılmaya devam ederken, bugün gelen başka bir haberde de başkent Dakka'da bir tekstil fabrikasında çıkan yangın sonucu en az 8 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Polis yetkilisinin açıklamasına göre, hayatını kaybedenler arasında bir polis memuru ile fabrika sahibi de bulunuyor. Yetkililer yangının dün gece geç saatlerde meydana geldiğini belirtiyor. Yangının nedeni ise henüz belirlenemedi.

Bu arada dün gece meydana gelen yangın haberinin geldiği sırada Rana Plazanın yıkılması sonucu ölen işçi sayısının 912'ye yükseldiği bildirildi. Olaydan iki gün önce, fabrikanın duvarlarında çatlak tespit eden uzmanlar bina sahibini işçilerin binaya alınmaması konusunda uyarmış ancak bina sahibi ve atölye sahipleri uyarılara kulak asmamıştı.

Geçtiğimiz kasım ayında da, başkent Dakka yakınındaki Tazreen Fashion fabrikasında çıkan yangında 112 işçi hayatını kaybetmişti.

Hükümet reform sözü verdi
Rana Plaza'nın yıkılmasıyla Bangladeş'teki işçi katliamlarına ve ağır çalışma koşullarına ülke ve dünya genelinde büyük tepkiler gelmesi üzerine hükümet bir dizi işgücü reformunu hayata geçireceği konusunda söz verdi.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından yapılan açıklamada, hükümetin alacağı önlemler arasında 6 ay içinde 200 yapı müfettişinin görevlendirilmesi, mevcut tekstil üreticilerinin teftiş edilmesi ve sorunlu tekstil fabrikalarının düzeltilmesi yer alıyor.

4 bin 500 tekstil fabrikasının olduğu Bangladeş'te ülke ekonomisinin neredeyse tamamı tekstil sektörüne dayalı. Dünyanın büyük markaları ucuz iş gücü nedeniyle işletmelerini Bangladeş'e taşıyor. Bununla birlikte, patronların kar hırsı yüzünden hem ülkedeki işçi ücretleri çok düşük hem de işçiler oldukça güvensiz koşullarda çalışıyor.

Modern kölelik
Bangladeş'te işçilerin ortalama saatlik ücretleri 18 kuruş ila 50 kuruş arasında değişirken, çoğu fabrikanın penceresi, yangın merdiveni ya da acil durum çıkışı bulunmuyor.

İşçilerin çoğunun çok düşük ücretlere çalıştığını ya da ücretlerini dahi alamadığını söyleyen iş hakları savunucuları Bangladeş işçilerinin durumunu “modern kölelik” olarak tanımlıyor.

(soL- Dış Haberler)