Akaryakıt protestoları Nepal'i sallıyor

Nepal'de halk, devlete ait petrol tekelinin, kendi zararını karşılamak için akaryakıta yaptığı zamma karşı ayağa kalktı. Bu hafta içinde ikinci defa yapılan grevde, zammın geri çekilmesi istendi.

soL (DIŞ HABERLER) Nepal'de başını Nepal Komünist Partisi (Birleşik Marksist-Leninist)'in çektiği dört parti, dün başkent Katmandu'da akaryakıt zamlarını protesto etmek amacıyla bir günlük grev düzenledi. Grev nedeniyle okullar, iş yerleri ve pazarlar kapalı kalırken, kentin çeşitli yerlerinde toplanan yüzlerce kişi, hükümetin 10 Haziran'da yürürlüğe koyduğu akaryakıt zamlarını derhal geri çekmesini istedi.

Nepal'de hafta başında da petrol fiyatlarını protesto etmek amacıyla üç gün boyunca grev düzenlenmişti. Ülkede, büyük ölçüde Hindistan'dan yapılan petrol ithalatı ve dağıtımında tekel olan devlete ait Nepal Petrol Şirketi, zamların şirket zararlarının karşılanması için yapıldığını açıkladı.

Halk ise şirketin yolsuzluk ve işletmedeki başarısızlığı nedeniyle zararını halka ödetmeye çalıştığını düşünüyor. Bir süredir devam eden protestolara öğrenci birlikleri ve ulaşım çalışanları da destek veriyor.

Maocular iktidara hazırlanıyor
Nisan ayında yapılan seçimlerde istediği sonucu alamayan Nepal Kongre Partisi lideri ve geçici hükümetin Başbakanı Girija Prasad Koirala, dün istifa etti. Koirala'nın istifasıyla yıllarca monarşiye karşı mücadele veren ve seçimlerde zafer kazanan Nepal Komünist Partisi (Maoist)'in hükümet kurmasının önündeki engeller de tümüyle kalkmış oldu.

Maocular, geçen ay cumhuriyetin ilan edilmesine karşın Devlet Başkanı olmak amacıyla pazarlık yürüten ve istifa kararını bir süredir erteleyen Koirala'nın istifasını hızlandırmak üzere iki hafta önce geçici hükümetten ayrıldıklarını açıklamışlardı. Kurucu Meclis'teki en büyük grup olan Maocuların diğer siyasi partilerle koalisyon hükümeti kurması bekleniyor.