ABD'nin çıkarları için!

Pentagon: "Türkiye'ye AMRAAM füzelerinin satışı ABD'nin ulusal çıkarları için hayati önemde".

soL (HABER MERKEZİ) ABD'nin en iyi silah müşterilerinden biri olan Türkiye, 107 adet gelişmiş AMRAAM füzesi almak için ABD Kongresi'nden onay bekliyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye'ye havadan havaya atılan 107 gelişmiş AMRAAM füzesi satılması için Kongre'ye bildirimde bulunurken, Pentagon'a bağlı Savunma Güvenlik ve İşbirliği Dairesi (DSCA), konuyla ilgili açıklamasında, Türkiye'ye yapılacak satışın 107 adet AIM-120C-7 AMRAAM ve ilgili füze konteynerleri, yedek parça, destek ve test teçhizatının yanı sıra eğitim verilmesini de kapsadığını ifade etti.

DSCA'nın bildirimde bulunmasının ardından iki hafta içinde Kongre'den resmi itiraz gelmemesi durumunda, satışa onay verilmiş sayılacak. Türkiye'ye satılacak füzeler, Raytheon şirketi tarafından üretiliyor.

"ABD'nin ulusal çıkarı için hayati önemde"
AMRAAM füzelerinin, Türk Hava Kuvvetleri'nin F-16 savaş uçakları tarafından kullanılması bekleniyor. DSCA açıklamasında "Türkiye, bölgede barış ve istikrarın sağlanmasında ABD'nin ortağı. Bu NATO müttefikimizin, bölgede kabul edilebilir bir askeri dengeye katkıda bulunacak şekilde güçlü ve hazır bir savunma imkan ve kabiliyeti geliştirmesine ve bunu korumasına destek verilmesi, ABD'nin ulusal çıkarı için hayati önem taşıyor" denildi.

Açıklamada, ABD'nin ulusal çıkarlarına işaret edilerek, "Türkiye'nin, bu imkan ve kabiliyete, savunma modernizasyonu, bölgesel istikrar ve ABD ve NATO ile müşterek harekat yeteneği açısından ihtiyacı bulunuyor" ifadesine yer verildi. "Bu modernizasyon, Türk Hava Kuvvetleri'nin, Türkiye'nin uzun kıyı ve sınırlarını gelecekteki tehditlere karşı koruma yeteneğini ilerletecek. Önerilen bu satış, Türkiye'nin teröre karşı küresel savaş ve NATO operasyonlarına ilişkin yeteneklerini de geliştirecek" sözleri de, Türkiye'nin bu füzelerle, ABD'nin uluslararası operasyonlarındaki tetikçiliğini artıracağının göstergesi oldu.