"ABD topraklarımızda operasyon yapamaz"

Afganistan'da Taliban tarafından art arda darbe yiyen ve operasyon için Pakistan yönetimini sıkıştıran ABD, istediği yanıtı alamıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Pakistan yönetimi tarafından dün yapılan açıklamada, ABD öncülüğündeki güçlerin Pakistan sınırları dahilinde operasyon yapamayacakları vurgulandı.

Açıklamayı yapan Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Sadık, "Pakistan şunu bir kez daha net olarak vurgular ki, Pakistan-Afganistan sınırının Pakistan tarafındaki yegane sorumluluk, Pakistan askerlerindedir" dedi.

Hatırlanacağı gibi, ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, geçen Çarşamba, "ABD, Taliban ve El Kaide'ye liderliğinin varlığına ilişkin sağlam ve güvenilir bir istihbarat elde ederse, Pakistan sınırları içinde operasyon yapma hakkına sahiptir" açıklamasında bulunmuştu.

Mullen'a destek veren ABD basını da, açıklamayı güçlendiren tezler öne sürmüştü. Amerikan Washington Times gazetesi tarafından önceki gün yayınlanan bir yorumda, Pakistan'ın 2001 yılında "teröre karşı savaş"a katıldığı ve Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in ABD'ye her tür askeri müdahale yetkisini verdiği öne sürülmüştü.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, iddialara yanıt olarak "Bu konuda gayet netiz. Afgan ordusu, ISAF ve ABD ordusu sınırın Afgan tarafında istediği her şeyi yapabilir" dedi.

ABD'nin Afganistan-Pakistan sınırına düzenlediği operasyonlarda, bu yıl 60 Pakistanlı sivil hayatını kaybetti. Ölümler, Pakistan'da ABD karşıtı tepkiyi arttırıyor.

Afganistan'da Taliban'a karşı peşpeşe başarısızlıklar yaşayan ABD yönetiminin, Taliban karşısında yer alması için Pakistan'a yaptığı destek baskısı, Pakistan yönetimi tarafından tepkiyle karşılanıyor.