ABD, sivilleri hatırladı!

Afganistan’daki ABD ve NATO Birlikleri Komutanı, savaşta belli bir “yaklaşım değişikliğine” ihtiyaç duyulduğunu söyledi. ABD birliklerinin bundan böyle askeri harekat yürütürken sivilleri korumayı dikkate alacağı belirtildi.

soL (HABER MERKEZİ) Afganistan'daki ABD ve NATO Birlikleri Komutanı, savaşta yaklaşım değişikliğine gidileceğini açıkladı. General Mc Chrystal, bir "yaklaşım değişikliğine" işaret ederek, askeri harekatlar sırasında sivil ölümlerini azaltmaya dönük kuralların benimseneceğini söyledi.

ABD birliklerinin geleneksel, yüksek yoğunluklu savaş yöntemleri benimsediğini belirten komutan, Afganistan'da bunun değişmesi gerektiğini ifade etti. General değişimi, "İnsanlar sevdiklerini ve mülklerini kaybettiklerinde bundan etkilenmemeleri imkansız. İnsanlara zarar verdiğinizde, kitleleri yabancılaştırmış oluyorsunuz" sözleriyle gerekçelendirdi.

"Çatışmaktansa çekilin"
Afganistan'daki NATO önderliğindeki güçlerin komutan yardımcısı Jim Dutton da askeri harekatlar sırasında hava saldırısı gibi sivil ölümlerine neden olabilecek yöntemlerden kaçınılacağını ifade etti. Dutton, siviller için tehlike oluşturabilecek durumlarda gerekirse
Taliban ile çatışmak yerine çekilmenin tercih edilebileceğini söyledi.

Gerilim yükselmişti
ABD, Mayıs ayında gerçekleşen ve 100'den fazla sivilin öldüğü hava saldırılarından bu yana Afgan hükümeti ile gerilim yaşıyor. Ancak açıklamaların Afgan hükümeti ve Afgan halkının tepkisini dizginlemenin ötesinde, Taliban ile ilişkileri yeniden düzenlemek gibi bir çıktısının da olduğuna dikkat çekiliyor.

BM verilerine göre sadece geçen yıl içinde ABD, NATO ve Afgan kuvvetlerinin Taliban'a karşı düzenledikleri operasyonlarda 829 sivil hayatını kaybettiği hatırlatılarak, yeni yaklaşımın sivillerden çok Afganistan hükümetine ilişkin dengeler ve Taliban'a dönük bir adım olabileceği yorumları yapılıyor.