ABD saymıyor bile

Sivil hava saldırısıyla hayatını kaybeden 150 Afganlı için ABD ‘biz yapmadık’ diyerek Taliban’ı suçladı.

soL (DIŞ HABERLER) Afganistan'da geçen hafta içinde 150 sivilin ölümüne neden olan Taliban-ABD çatışması hâlâ gündemden düşmedi.
ABD ve Taliban militanları arasında yaşanan çatışmada yaşanan ölümlerin Taliban'ın sivilleri kalkan olarak kullanması olduğunu açıklayan ABD askeri yetkilileri ölümlerden sorumlu olmadığını açıkladı. Afgan hükümeti ise ABD'nin açıklamasını reddetti ve ölümlerin tek nedeninin ABD askerlerinin düzenlediği hava saldırısı olduğunu belirtti. Koalisyon güçlerinin açıkladığı ilk rapora göre Taliban güçleri çatışmanın gerçekleştiği köye giderek Afganlıların evlerine girdi ve onları rehin aldı. Çatışmada ABD'ye destek olmak için saldıran Afgan Güvenlik Güçleri'yle vuruşan Taliban güçlerinin evlerin damından ateş açtığını ve köylülerin evlerinden çıkmamalarını söylediğini iddia etti. Ancak ABD'nin ölü rakamları hakkında kesin bir açıklama yapmamış bile olması bu sivil ölümlerinde sıyrılmak için elinden geleni yapması olarak yorumlanıyor.
Ölülerin yakıldığı için sayılamadığı iddia edildiABD yetkililerinin açıklaması ne Afgan hükümeti ne de sivil toplum örgütleri tarafından inandırıcı bulundu. Bölgede çalışan İnsan Hakları İzleme Örgütleri yapılan son hava saldırısının şimdiye kadar gerçekleştirilenlerin en büyüklerinden ve en trajiklerinden olduğu açıklamasını yaptı. Ceset sayımlarının yapıldığını ve ölü sayısının 147 olduğunu açıklayan örgüt ABD'nin tam ölü sayısını açıklamaktan kaçınarak aslında kendini ele verdiğine dikkat çekiyor. ABD'li yetkililer ceset sayısı hakkında tam bir rakam verememe nedenlerini bölgeye gittiklerinde cesetlerin yakılması olduğunu iddia etmişlerdi.