ABD Pakistan’da istediğini alıyor

Taliban militanlarının kontrolüne geçen eyaletleri geri almak üzere Pakistan ordusunun operasyonu sürerken, halk ikiye bölündü. Pakistan halkının yarıdan fazlası, Taliban’ı işgale karşı savaşan kahramanlar olarak görüyor.

soL (DIŞ HABERLER) Pakistan hükümetinin geçen haftanın sonunda başlattığı operasyon ilerledikçe, ülkedeki durum daha da karmaşık bir hal alıyor. Gelen bilgiler, Taliban'ın güçlü olduğu kuzeybatı eyaletlerinde kimi kentlerin tekrar hükümetin denetimine girdiğini gösteriyor. Ancak, kimi kaynaklar, Taliban güçlerinin artık başka eyaletlere doğru yayılma ihtimalinin bulunduğunu haber veriyor.

Pakistan'ın kuzeybatısındaki Bunner, Aşağı Dir ve Swat eyaletleri kısa süre önce Taliban güçlerinin kontrolüne geçmiş ve şeriat ilanları peş peşe gelmişti. Pakistan hükümeti ay başında Taliban'la bir barışa imza atmış, militanların silah bırakması karşılığında şeriat uygulamasına izin vermişti. Ancak Pakistan hükümeti barış anlaşmasından sonra ABD'nin yoğun basıncına maruz kalmış ve operasyon kararı almıştı.

ABD dün, bir Pentagon yetkilisinin ağzından Pakistan hükümetinden beklediklerinin tam da bu olduğunu söyledi.

Halkın beklediğinin ise bu şekilde bir müdahale olmadığı anlaşılıyor. Uluslararası Af Örgütü, ordunun bombardımanında ölen sivillerin bulunduğunu ve yaklaşık 30 bin Pakistanlı'nın evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Kentlerde kalan halkın ise ne Taliban'a ne de askerlere destek verdiği söyleniyor.

Çatışmalar devam ederken, Başkent İslamabad'da yapılan bir araştırma, halkın yüzde 56'sının Taliban için "Batı işgaline karşı savaşan İslamcı kahramanlar" tanımlamasını uygun gördüğünü ortaya koydu. ABD karşıtlarının oranı yüzde 66'nın üzerinde.