ABD’nin Afganistan’da işkence yaptığı kanıtlandı

Savunma Bakanlığı belgeleri Amerikan askerlerinin doğrudan Rumsfeld’den aldıkları yetkiyle işkence yaptıklarını doğruladı.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Savunma Bakanlığı arşivinden çıkan bazı belgelerAmerikan askerlerinin Afganistan'daki tutsaklara işkence uyguladığını kanıtladı.

Daha önce gizli tutulan ancak ABD'deki hükümet değişikliği ardından kamuoyuna açılan belgelerin Afganistan'daki Bayram Hava Üssü'nde tutuklu bulunan Afganlılara karşı sistematik bir şekilde kötü muamele ve işkence yapıldığını ortaya koyduğu ifade ediliyor. Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi'nin belgelere dayanarak hazırladığı tahkikat raporunda birçok tutsağa işkence yapıldığı ve iki tutsağın işkenceden kısa bir süre sonra hayatını kaybettiği dile getiriliyor.

İşkence emrini Rumsfeld vermiş
Ölümlerden kısa bir süre önce dönemin Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in ilgili subaylara "agresif sorgu teknikleri" kullanma yetkisi verdiğini dile getiren raporda gerçekleşen iki ölümün de fiziksel şiddete bağlı travmadan kaynaklandığı ifade ediliyor.

ABD'de birçok siyasi ve askeri yetkili Pentagon'un Afganistan, Irak ve Guantanamo'daki işkence uygulamalarını gündeme taşımış ancak Bush yönetimi sözkonusu eleştirileri ya görmezden gelmiş ya da açılan soruşturmalar bilinçli olarak takipsizlikle sonuçlanmıştı.