ABD Irak’ı terk etmeyecek

ABD’nin Irak'taki kara güçlerinin komutanı Korgeneral Lloyd Austin, ABD birliklerinin Irak'ın önemli kentlerinden takvimden sonra da çekilmeyeceğini söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) Irak'taki ABD Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Lloyd Austin, ABD askeri birliklerinin, Irak'ın önemli kentlerinden, çekilme takviminin öngördüğü sürede ayrılmayacağını, buralarda kalmaya devam edebileceğini söyledi.

ABD'nin çekilme takvimine göre bu birliklerin Haziran'da çekilmesi gerekiyor. Ancak Austin, Irak'ın önemli kentleri Bakuba ve Musul'daki birliklerin Haziran'dan sonra da buralarda kalabileceğini açıkladı. Korgeneral Austin, bunun Iraklı yetkililerin isteği olduğunu söyledi.

Austin, "Buralardaki somut duruma dair ortak değerlendirme yaptığımız Musul ve Diyala bölgesinde, iki tarafın da durum iyileşene kadar bizim buralarda daha fazla durmamız gerektiğini söyleyeceğine dair ciddi beklentilerim var" dedi.

SOFA olarak anılan ve ABD'nin Irak'tan "çekilmesini" düzenleyen anlaşmaya göre 31 Ağustos'tan itibaren ABD güçlerinin, ülkede gerçekleştirilecek tüm askeri operasyonları Irak güçlerine devretmesi gerekiyor. Fakat Irak güçlerinin henüz bu kapasitede olmadığı, ABD'nin bir yandan Irak güçlerini eğitirken, diğer yandan bu operasyonları gerçekleştirmeyi sürdürmesi bekleniyor.