ABD’den ikiyüzlü çağrı, İsrail’den ret

ABD, bir dizi ülkeyle birlikte İsrail’i de Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nı imzalamaya çağırdı. İsrail’den gelen yanıt kesin ret yönünde oldu.

soL (DIŞ HABERLER) ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Rose Gottemoeller, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması (NPT) imzacılarına hitaben yaptığı konuşmada, ikiyüzlü biçimde İsrail'i NPT'yi imzalamaya çağırdı. İsrail'in yanıtı ise "geleneksel" tarzda ve ret yönünde oldu.

Ahlaksız teklif
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Gottemoeller, NPT imzacısı 189 ülkenin temsilcilerinin katıldığı ve iki hafta sürecek olan toplantının ikinci gününde yaptığı konuşmada, oldukça ikiyüzlü biçimde İsrail'i NPT'yi imzalamaya çağırdı.

Gottemoeller, "NPT, kimseyi nükleer silah edinmekten alıkoyamamıştır. Son olarak İran bunun örneğidir. Bu yüzden, İsrail'in NPT'yi imzalaması yönündeki ısrarı anlamak güç bu sanki dünyanın yaralarına merhem olacak" diye konuştu.

Gottemoeller, bu açıklamasıyla İsrail'in mevcut nükleer politikasını adeta savunurken, bir yandan da "ABD'nin hedefi, Hindistan, İsrail, Pakistan ve Kuzey Kore'yi de içeren bir NPT'ye evrensel bir bağlılık yaratmaktır" diyerek İsrail'e "imzala" mesajı gönderdi.

Gottemoeller'in iki açıklamasını bir arada değerlendiren uzmanlar, ABD'nin İsrail'i nükleer alanda temize çıkararak Ortadoğu'da elini rahatlatmak için İsrail'i anlaşmaya çekmeye çalıştığını vurguluyor. Yorumlara göre ABD, aynı zamanda İsrail'e "imzala, temize çık, zaten bir yaptırımı yok" mesajı geçiyor.

"Anlaşma neyi değiştirdi ki?"
ABD'nin çağrısının ardından İsrail'den gelen yanıtlar, mevcut durumun sürdürülmesi yönünde oldu.
Gelenekselleşen nükleer silah politikasından şaşmayan İsrail, resmi ağızlardan herhangi bir açıklamada bulunmazken, üst düzey yetkililer bazında haber kaynaklarına konuştu. Bilindiği gibi İsrail, nükleer silahlanma konusundaki geleneksel politikası doğrultusunda, ne nükleer silahların varlığını kabul ediyor, ne de nükleer silahlara sahip olduğunu reddediyor.

Ajanslara dün düşen çeşitli "gayri-resmi" açıklamalarda İsrail'in NPT'yi imzalamayacağı açıklandı. Açıklamalarda, "NPT'nin etkisiz ve herhangi bir çözüm üretmekten uzak olduğu" vurgulanırken, ABD'yle aynı argümanların kullanılması dikkat çekti.
Tahminlere göre, İsrail'in 80 ila 200 dolayında nükleer başlıklı füzesi bulunuyor. Dimona başta olmak üzere ülkede mevcut olan pekçok nükleer tesiste nükleer silah üretiminde bulunulduğu biliniyor.