AB: Rom vatandaşın parmak izi alınıyor

Roma'nın sunduğu tasarı uygun bulundu, ROM göçmenlerden parmak izi alınabilecek.

Murat Çınar (İtalya) Yaklaşık 2 ay önce ortalığı kasıp kavuran ve protestolara yol açan ROM etnik yapısına ait olan göçmenlerden "güvenlik" sebebiyle parmak izi toplanması konusu sessiz bir şekilde ve bilhassa yazılı ve görsel basının ilgisini çekmeden AB Komisyonu'ndan onay aldı. 4 Eylül 2008 günü yaptığı açıklamada ırkçı ve ayrımcı yapısı olmamak şartı ile İtalya'da bulunan çocuk ve yetişkin ROM etnik yapısına ait olan göçmenlerden sadece güvenlik sorunları sebebiyle parmak izi toplanabileceğini ve bireysel dosyalar açılabileceğini belirten Komisyon'un bildirisi gerek internet gerekse de geleneksel basında satır aralarında yer aldı.

Nitekim İtalya'da aylık yayınlanan Internazionale dergisinin Eylül sayısında The Observer'da yayınlanan Dan Mcdougall imzalı yazıda da belirtildiği gibi tepkilerin gölgesinde konu gündeme geldiğinden bu yana güvenlik çalışanları bilhassa Napoli'deki ROM yasal ve yasa dışı kamplarında parmak izi toplama işlemine başlamışlardı.

AB Komisyonu verdiği iznin sadece acilen kapanması gereken ROM yasa dışı kampları konusunda kullanılacağını belirtirken kapanan kamplardaki göçmenlerin durumu hakkında ise ne bir tavsiye ne de yaptırım belirtiyor.

Son genel seçimlerde ROM kökenlileri ve güvenlik sorunlarını merkeze alan bir propaganda yapan ayrılıkçı ırkçı parti Lega Nord (kuzey ligi) milletvekili ve İç İşleri Bakanı Roberto Maroni ise titiz çalışmaları ve karşılıklı kusursuz iletişimleri sayesinde AB Komisyonu'ndan bu cevabı edindiklerini ve karardan memnun olduğunu açıkladı.

AB Komisyonu adalet, güvenlik ve özgürlük sorumlusu Jacques Barrot konu hakkında yaptığı açıklamada kararın başka türlü kimlikleri belirlenemeyecek olan uç kesimdeki kişiler için geçerli olduğunu belirtirken uygulamanın hiçbir etnik veya dini ayrım gözetmediğini söyledi.

Aralarında Amnesty International, Emergency, Arci ve Sınır Tanımayan Hekimler (Medici Senza Frontiere) gibi bir çok STK'nın bulunduğu platform ise parmak izi talebinin başından beri ROM göçmenleri hızlıca sınır dışı etmek amaçlı olduğunu savunuyor.

ROM etnik kökenli yurttaşlar İtalya'da yaklaşık 1300 yıldır yaşıyor ve sayıları 152 bine ulaşıyor. Bunların sadece yüzde otuzu İtalyan yurttaşı ve birçoğu tüm İtalya'ya yayılmış 700 kampta yaşıyor. Nazi ırkçılığı ve Mussolini faşizmi sırasında parmak izleri alınarak toplama kamplarına gönderilen ve soykırıma uğrayan ROM göçmenler 1980'lerden itibaren gerek Yugoslavya gerekse de Romanya'dan İtalya'ya göç etmeye yeniden başladılar. Romanya'da Çavuşesku rejimi sırasında geri kalan Romanya yurttaşları ile aynı hakları edinen ROM'lar rejimin çözülmesinin ardından bu ülkede de sürekli ırkçı ve ayrımcı uygulamalara maruz kalıyorlar.