AB’den Belarus’a tehdit

Avrupa Birliği, Belarus’u Rusya’nın tanıdığı Abhazya ve Güney Osetya’yı tanıdığı takdirde ikili ilişkileri askıya almakla tehdit ediyor.

soL (DIŞ HABERLER) AB Dışişleri Komisyonu üyesi Benita-Ferrero Waldner, Belarus Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıdığı takdirde ikili ilişkilerin askıya alınacağı açıklamasında bulundu.

"Abhazya ve Güney Osetya konusundaki tutumumuz bellidir, tanımayacağız ve eğer Belarus tanırsa ikili ilişkilerimizde büyük bir gerileme yaşanacak." diyen Waldner böyle bir durumda AB'nin Belarus'u Doğu Ortaklığı programına katılma davetini iptal edip edip etmeyeceği sorusuna "Buna Avrupa Konseyi karar verecektir." dedi.

Kafkasya'da Gürcistan'ın provoke ettiği savaşın ardından bağımsızlık ilan eden ve Rusya tarafından 26 Ağustos'ta tanınan iki ülkenin durumu Nisan ayından Belarus meclisinde görüşülecek.

AB'ye tam üyelik ihtimalini barındırmayan Doğu Ortaklığı programı Belarus'la birlikte Azerbaycan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna'nın birlikle olan siyasi ve ekonomik ilişkilerini güçlendirmeyi hedefliyor. Sözkonusu ülkeler 2013 yılında AB'den 350 milyon Euro hibe alacaklar.