27 yıllık iktidar darbeyle son buldu

27 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Compaoré'nin bir kez daha aday olabilmesine izin veren yasa tasarısı Burkina Faso'yu karıştırdı. Hükümet karşıtlarının meclis binasını ateşe verdiği olaylı gösterilerin ardından ordu yönetime el koydu.

Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'da hükümet karşıtı eylemcilerin meclis binasını ateşe vermesinin ardından önce sokağa çıkma yasağı ilan edildi ardından gece saatlerinde ordu yönetime el koyduğunu açıkladı. Yapılan darbeyle birlikte, kendisi de 1987 yılında darbeyle başa geçen Devlet Başkanı Blaise Compaoré’nin 27 yıllık iktidarı son bulmuş oldu.

Ülkedeki protestolar, 2015’te yapılacak yerel seçimlerde Compaoré’nin yeniden aday olmasına izin verecek bir yasa tasarısının meclis gündemine alınmasıyla başladı. Compaoré’nin iktidarda yeterince kaldığını belirten hükümet karşıtları bunun üzerine büyük protesto gösterileri başlattı. Dün meclis binasını basarak ateşe veren göstericiler, ayrıca devlet televizyonunu ve iktidar partisinin binalarını da bastı. Çıkan çatışmalarda en az üç kişi hayatını kaybetti.

Burkina Faso Genelkurmay Başkanı Honoré Traoré yaptığı açıklamada, yaşanan sıkıntıların mecliste çözümlenememesi sonucu bir yıl sürmesi öngörülen geçiş hükümeti kurulacağını söyledi. General Traoré, geçiş hükÜmeti ile beraber tekrar yasal düzenlemelerin yapılacağını belirtti.