198 Filistinli tutsak serbest

İsrail, elindeki Filistinli tutsaklardan 198’ini dün serbest bırakırken, bu adımın Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın elini Hamas ve diğer radikal örgütlere karşı güçlendirmek amacını taşıdığı ileri sürüldü.

soL (DIŞ HABERLER) İsrail, pazartesi günü 198 Filistinli tutukluyu serbest bıraktı. Özgürlüğe kavuşan tutukluları Mahmud Abbas Batı Şeria'daki başkanlık binasında karşıladı. İsrail hapislerinden kurtulup ülkelerine geri dönen Filistinliler, bir yandan sevdiklerine kavuşmanın mutluluğunu yaşarken, birçoğu gazetecilere hâlâ İsrail'de tutuklu bulunan 11 bin Filistinli olduğu için burukluk hissettiklerini aktardı.

En uzun süre içeride kalan tutsak, İsrail hapishanelerinde geçirdiği 32 yılla Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi üyesi olan Said El-Atabah. Diğer salıverilen tutsaklarla birlikte topluca Yaser Arafat'ın mezarına giden El-Atabah, burada mezara çiçek bırakıp dua etti.

İsrail, bunu Abbas'a yönelik bir iyi niyet gösterisi olarak ifade ediyor. Abbas'sa, "Tüm tutuklular bırakılmadıkça ve hapisler boşaltılmadıkça rahatlamamız mümkün değil" dedi. Filistin Tutuklu İşleri Bakanı Eşref El-Ejrami de bu hareketin İsrail'in tutuklularla ilgili geleneksel tutumunda bir farklılık olduğunu belirtti.

İsrail beni neden öptü?
İsrail'in bu iyi niyet gösterisi, sürmekte olan barış görüşmelerinde yapıcı davranmak istediklerinin bir göstergesi olarak yorumlandı. Fakat tutsakların bırakılmasının ABD Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice'ın Ortadoğu'da barış gezisi kapsamında İsrail'e geldiği güne denk getirilmesi, İsrail tarafının kimin himayesi altında nasıl bir barış istediğini ortaya koyar nitelikte.

Tutsaklar yalnızca İsrail'de değil
İsrail hapishanelerinde halen 11 bin Filistinli tutuklu bulunsa da, Filistinli siyasi tutuklular yalnızca İsrail hapishanelerinde değil. El Fetih ve Hamas, bir diğerinin üyesi olan çok sayıda militanı elinde tutuyor. Filistin direnişinin iki büyük gücü arasındaki bu kavga, direniş mücadelesine çok büyük darbe vuruyor. Bu sürtüşme en fazla İsrail'in işine geliyor elbette. Salıvermelerle ilgili olarak Hamas sözcüsü Fevzi Barhum, yaptığı açıklamada İsrail'in sadece El Fetih mensuplarını serbest bıraktığını, bununla Filistinlilere şantaj yaptığını söyledi.

Öte yandan, bir süredir Batı Şeria'daki El Fetih hükümetiyle Gazze'deki Hamas hükümetlerinin ellerindeki tutsakların karşılıklı salıverilmesi için uğraşan başta Filistin Halk Kurtuluş Cephesi olmak üzere birçok grubun çabaları, Mahmud Abbas'ın bu işi yürütmek için bir komite kurulmasına karar vermesiyle sonuçlandı.

Mısır'ın öncülük ettiği Ulusal Birlik görüşmelerine ise, FHKC, FDKC, İslami Cihad temsilci gönderirken, El Fetih çağrısını yaptığı toplantıya temsilci göndermedi, Hamas ise resmen hiçbir zaman davet edilmediklerini söyledi. Böylece Mısır'daki görüşmeler ölü doğmuş oldu.