14 yaşındaki Malala Yusufzai'yi kafasından vuran Taliban'a Pakistan'da öfke

Taliban’ın, kızların eğitim almasını savunduğu gerekçesiyle14 yaşındaki Malala Yusufzai adlı kız öğrenciyi vurmasının ardından Pakistan’da kitlesel protesto gösterileri düzenlendi.

RT’nin haberine göre, Pakistan’da 14 yaşındaki kız öğrenci Malala Yusufzai’nin Taliban tarafından vurulmasının ardından, bugün ülkede kitlesel protesto gösterileri düzenlendi. Okullarda saldırıyı kınamak için bugün eğitime ara verdiler.

Malala, Svat Vadisi'nde Mingora şehrindeki okulundan eve dönerken Taliban tarafından kafasından ve boynundan vurulmuştu. Bir Taliban sözcüsü BBC’ye yaptığı açıklamada, Malala’nın Taliban karşıtı ve laik olduğu için vurulduğunu açıklamıştı. Malala’nın ayrıca Pakistan’da kadınların eğitim hakkı için mücadele ettiği ifade ediliyor.

Ülkede, sivil toplum örgütleri, Pakistanlı siyasetçiler ve medya tarafından kınanan saldırı, dünya kamuoyunda da çok fazla tepki çekti. İslamabat’ta sokaklara dökülen göstericiler “Taliban utan” yazılı pankartlar taşırken, “barbar Taliban” ve “zalim Taliban” sloganları atarak yürüyüşlerini gerçekleştirdiler.

“Ülkemizi terk etmeyeceğiz”
Malala’nın ailesinden bir kişi hastanede Independent’a yaptığı açıklamada, Taliban’ın tehditlerinden korkmadıklarını belirtirken, “Kızımız hayatını kaybetse de kaybetmese de bu ülkeden ayrılmayacağız… Barış savunan bir ideolojimiz var. Taliban’ın bütün bağımsız sesleri silahlarla susturamaya gücü yetmeyecek” diye konuştu.

Malala’nın 11 yaşında bir blogda Swat Vadisi’ni kontrol altında bulunduran Taliban’a karşı yazılar yazdığı ve 2009 yılından sonra da Taliban’ın çok sert bir şekilde karşı çıktığı kadınları eğitim hakkını savunduğu belirtiliyor.

Şu anda hastanede tedavi altında bulunan Malala’nın kafasına isabet eden fakat beynine zarar vermeyen kurşunun çıkartıldığı ve bir süre daha uyutulacağı bildiriliyor.

(soL- Dış Haberler)