Yunanistan'da yeni Cumhurbaşkanı eski sağcı hükümetin İçişleri Bakanı

Yunanistan'ı erken seçime götüren Cumhurbaşkanı krizinden sonra, Yeni Demokrasi Partisi (ND) hükümeti döneminin İçişleri Bakanı olan Prokopis Pavlopulos, Cumhurbaşkanı oldu.

Yunanistan' ın Ocak sonunda erken seçime gitmesine kadar varan bir parlamenter tıkanmaya neden olan Cumhurbaşkanlığı seçimi sonuca bağlandı.

SYRIZA ve Bağımsız Yunanlar'ın (ANEL) aday gösterdiği eski İçişleri Bakanı Prokopis Pavlopulos, Yunanistan'ın yeni Cumhurbaşkanı seçildi. İlk turda seçilmek için 180 oya ihtiyacı olan Prokopis Pavlopulos oylarının bir kısmını da eski partisi Yeni Demokrasi'den aldı.

​300 sandalyeli parlamentoda yapılan açık oylamada SYRIZA - ANEL koalisyon hükümetinin aday gösterdiği ve ND Partisi'nin de oy vereceğini açıkladığı Prokopis Pavlopulos'a 233 milletvekili oy kullanırken POTAMİ ve PASOK'un aday gösterdiği Nikos Alivizatos ise 30 oy aldı. 5 milletvekilinin katılamadığı seçimde Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ile Neonazi Altın Şafak ve bazı milletvekilleri dahil olmak üzere toplam 32 milletvekili tarafsız/beyaz oy kullandılar.

Anayasa profesörü olan 65 yaşındaki Pavlopulos, 2008 yılında 15 yaşındaki Alexis Grigoropulos'un polis tarafından katledilmesi ve ardından yapılan eylemlerin şiddetle bastırılması sürecinde içişleri bakanlığı görevindeydi.   

Sol söylemlerle iktidara gelen SYRIZA'nın, sağcı Cumhurbaşkanı seçmesi tartışmalara neden oldu.