Yunanistan ABD'ye üç yeni askeri üs önerdi

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'e ziyarette bulunan Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, ABD'den üç farklı yerde kalıcı askeri üs talebinde bulundu.

Dış Haberler

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, 9 Ekim’de ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ile Pentagon’da biraraya geldi. ABD Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere hükümet yetkilileriyle bir dizi görüşme gerçekleştiren Kammenos, “Yunanistan'ın ABD'yi tek güvenilir stratejik ortak olarak gördüğünü” belirtti.

Başbakan Aleksis Çipras ve Dışişleri Bakanı Kotzas’ın ABD ziyaretinden 10 gün sonra gerçekleşen görüşmede ana gündem ABD ve NATO’nun batı Akdeniz ve Balkanlardaki “geleceği” oldu.

ABD'YE ÜÇ YENİ ÜS TALEBİ

Kammenos, "ABD'nin yalnızca Suda Körfezi'nde değil, Larissa, Volos ve Aleksandrapolis'te (Dedeağaç) kalıcı bir şekilde askeri güç konuşlandırması Yunanistan için önemli." ifadelerini kullandı.

ABD'nin Girit Adası'ndaki Suda Körfezi donanma üssünün yanı sıra Larissa'daki hava üssünde İnsansız Hava Aracı (İHA) birimleri bulunuyor. Geçen hafta ABD'nin Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, Dedeağaç'a ziyarette bulunmuştu. Pyatt, ziyaretin bölgeye yönelik yoğun ilgisinin göstergesi olduğunu belirterek, ABD'nin bazı askeri güçlerini stratejik öneme sahip bölgeye taşımasından dolayı “memnuniyetini” dile getirmişti.

SYRIZA-ANEL HÜKÜMETİNE ÖVGÜ

ABD Savunma Bakanı Mattis ise SYRIZA ve ANEL koalisyonundan oluşan Yunanistan hükümetine “sürekli destekleri” dolayısıyla teşekkür etti. Suda Körfezi’nde ABD ve NATO güçlerine tahsis edilen askeri alan için teşekkürlerini yineleyen Mattis, Yunanistan’ın NATO için ayrılan askeri harcamalarını ülke GSYİH’sinin yüzde 2’sine çıkarmadaki “kararlılığını” da tebrik etti.

2008 krizinin ardından kemer sıkma politikaları ile boğuşan Yunanistan’da “tasarruf” politikalarına rağmen ABD ile 1,5 milyar dolarlık F-16 anlaşması imzalanmıştı. ABD, Ege ve Doğu Akdeniz’de halen 3 muharip gemi ve bir nükleer denizaltı bulunduruyor.