YPG ile Şam arasında Kamışlı'da müzakereler başladı iddiası

Barzani'ye yakın Rûdaw, Şam hükümeti ile YPG'nin, Rusya'nın arabuluculuğunda Kamışlı'da müzakerelere başladığını öne sürdü.

Dış Haberler

Irak'ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (KBY) Kerkük'ü ve Şengal'i kaybetmesinin ardından, Suriye'de de Kürt sorunu konusunda trafik hızlandı.

Rûdaw'da yer alan habere göre, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, pazar günü Kamışlı'ya gelerek Suriyeli ve Kürt yetkililerle bir araya geldi.

ÖSO'ya yakın Suriye Medya Ofisi ise, Ulusal Güvenlik Bürosu'nun şefi Ali Memlük'ün bugün Kamışlı'ya geldiğini ve Kürtlerle müzakerelere başladığını öne sürdü. Ofis, Memlük'ün PKK liderlerinden Murat Karayılan'la görüştüğünü de ileri sürdü.

İddiaya göre Memlük ile Karayılan arasındaki müzakereler, yarı-özerklik karşılığında petrol ve su kaynaklarının Şam'a devredilmesi üzerine yoğunlaştı.

Bogdanov'la görüşmede ise Kürt heyetinin Rusya'dan federal sistemin tanınmasını ve korunmasını talep ettiği belirtiliyor.

Rûdaw'a konuşan bir kaynak, 17 Ekim tarihinde de YPG ile Suriye hükümeti arasında bir toplantı yapıldığını söyledi.

İddiaya göre toplantıda 3 başlık konuşuldu:

  • Savaşın ardından YPG'nin geleceği
  • Yeni siyasi sistemde Kürtlerin statüsü
  • Suriye'deki ABD askerlerinin ve ABD üslerinin geleceği

Öte yandan Rusya, Lazkiye'deki Hmeymim Üssü'nde Kürt partileri ile Şam yönetimini yakın zamanda bir araya getirmeyi hedefliyor.

Petrol anlaşmasının doğru olabileceği belirtiliyor; zira daha önce SDG'nin elinde olduğu bilinen Deyrezzor'daki Konoko gaz sahaları, bugün itibariyle Rusya'nın gözetimine devredildi.