Yaklaşan seçimler, albino cinayetlerini artırıyor

Toplum tarafından lanetli olarak görülen albinoların uzuvlarının büyülerde kullanıldığı Tanzanya'da, başkanlık seçimlerinin yaklaşmasıyla birlikte albino nüfusa yönelik saldırılar artıyor.

Albino bireylerin lanetli olarak görülerek toplumdan dışlandığı, şans getirdiğine inanıldığı için saldırıya uğrayarak uzuvlarından olduğu Tanzaya'da, yaklaşan başkanlık seçimleriyle birlikte "albino avı" yeniden hız kazandı. Büyücülüğün oldukça yaygın olduğu ülkedeki büyücüler, albinoların organlarının ya da derisinin kullanıldığı tılsım ve iksirlerin, şans ve zenginlik getirdiğini, aynı zamanda da kötü güçlerden koruduğunu iddia ediyor.

Sahra Altı Afrikası'nda ölmedikleri, hayalet oldukları; beyaz erkeklerle (daha da kötü durumlarda Avrupalı hayaletlerle) yatan siyahi kadınlardan doğdukları ya da tanrılardan gelen bir lanet sebebiyle bu halde oldukları ve dokunan kişinin de lanetleneceği düşünülen albinolar, toplumdan dışlanmalarının yanı sıra, zenginlik ve şans getirecekleri iddiasıyla öldürülüyor. Albino uzuvlarının şans getireceğine inanan insanlar vücut parçaları için 3 bin dolardan başlayan ödemeler yaparken, bütün bir vücudun fiyatı 75 bin doları bulabiliyor.

Tanzanyalı büyücüler, albinolu kişilerle cinsel ilişkiye girmenin HIV'li kişileri tedavi edebileceğini de iddia ediyor. Yetişkin nüfusun yüzde 5'inin HIV taşıyıcısı olduğu ülkede yetkililer, ölü bulunan albinoların neredeyse yarısının tecavüze uğradığını belirtiyor.

2006'da tutulmaya başlanan polis kayıtlarına göre, albinolara yönelik 136'sı ölümle sonuçlanan 348 saldırının yaşandığı Tanzanya'da, albino bireylerin düzenlediği protesto yürüyüşleri sonrasında hükümet, ailelere "lanetli" olarak gördükleri çocuklarını öldürmek yerine devlete ait kamplara bırakmaları çağrısını yapmış ve binlerce albino çocuk bu kamplara terk edilmişti.

Yüzlerce albinonun tanımadıkları kişiler ya da daha kötüsü aile bireyleri tarafından saldırıya uğradığı ülkede, albino hakları için mücadele eden Under the Same Sun (Aynı Güneşin Altında) derneği gönüllüleri, yaşadıkları vahşetin arkasındaki büyük gücü işaret ediyor. Tanzanya'nın dünyanın en fakir 25. ülkesi olduğunu söyleyen gönüllüler, devlet adamlarının ya da ülkenin zenginlerinin bu konuyla ilgili inisiyatif almadıklarını belirterek, bunu yapmalarını da beklemediklerini çünkü albino uzuvlarına yapılan yüksek ödemeyi karşılayabilecek insanların yine aynı kişiler olduklarına dikkat çekiyor.

Şimdiye kadar sadece 10 kişinin albinolara yönelik saldırılar sebebiyle mahkemeye çıkarıldığı ülkede, albinoların korkutan en son gelişme de yaklaşan yerel seçimler. Seçimleri kazanmak için büyücülerden medet uman politikacıların, albinolarına yönelik saldırıları artıracağından endişe duyuluyor.