VİDEO - Suudi kadınlarının prangası: İslami kanunlar

HRW, Suudi kadınların yasal erkek vesayeti nedeniyle yaşadığı güçlüklere işaret eden bir animasyon yayınladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suudi Arabistan'daki kadınların yaşamına ilişkin bir kesitin, kısa animasyonunu yayınladı. Video, birkaç saat içinde binlerce kez paylaşıldı.

Animasyonda, kendisini istismar eden eşinden ayrılmak isteyen bir kadının, zorla eve geri döndürülme hikayesi yer alıyor. 

Video, eşini döven erkeğin ona evi terk etmesini söylemesiyle başlıyor. Ardından bir sığınma merkezine giden kadına, yapacağı en iyi şeyin eşine dönmesi olduğu, yine bir kadın tarafından söyleniyor.

Eşini sığınma evinden bir imza karşılığı alan erkek, eve döndüğünde tekrar şiddet uyguluyor.

HRW'nin son raporu, ülkedeki İslami yasalara dayandırılan erkek vesayet sisteminin, kadınlar üzerindeki baskının en önemli ayağı olduğunu söylüyor. Rapor, kadınların eşlerinin ya da velileri olan erkeğin izni olmadan, hiçbir adım atamayacağını, kendi kararlarını alacağı hiçbir alan olmadığını gösteriyor. Suudi kadınlarının eşleri, babaları ya da kimi durumlarda erkek kardeşleri hatta oğulları velisi oluyor. Örneğin HRW'nin raporunun ardından yayınladığı bir başka animasyonda, genel cerrah bir kadın Londra'da bilimsel konferansa davet ediliyor, ancak oğlu izin vermediği için gidemiyor. Oğlunun izin vermeme nedeni ise; "Fikrin pek de hoşuna gitmemesi."

Ülkedeki kadınlar erkek velileri olmadığı sürece pasaport başvurusunda bulunamıyor, ev kiralama hakları dahi bulunmuyor. 

HRW'nin hazırladığı animasyonlardan biri şöyle;