USAID'den Türk şirketlerine yaptırım kararı

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID), Suriye'deki insani yardımlarda yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle bir dizi Türk şirketine beş yıllık yasak getirdi.

Dış Haberler

Türkiye merkezli bir dizi şirketin ABD hükümetiyle iş yapmasına yasak getirildi.

Bu şirketlerin Suriye’ye insani yardımların gönderilmesi konusunda yolsuzluk yaparak kâr elde ettiği belirtildi.

GazeteDuvar'da yer alan habere göre USAID tarafından yapılan açıklamada, karar iki yıllık bir soruşturmanın sonucunda alındığı ve Suriye’ye gönderilen yardımlar konusunda bir rüşvet, dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma ve yasadışı komisyon ağının ortaya çıkarıldığı belirtildi.

Buna göre, ABD hükümetiyle iş yapması yasaklanan kurumlar arasında, Orhan Şenkardeş’in sahibi olduğu Şenkardeş Gıda ve bağlantılı 10 şirket bulunuyor.

Soruşturma sonucunda 35 askıya alma ve mahrumiyet cezası kararı alındı. Yasak, beş yıl boyunca yürürlükte olacak. Söz konusu şirketlerin, USAID’in Suriye’deki insani programlarına gıda, insani malzeme ve sevkıyat hizmeti verdiği belirtiliyor.

Açıklamaya göre, şirketler aralarında gizli anlaşmalar yaptı; USAID’in yerel ortakları olmalarına rağmen rüşvet ve avanta kabul etti. Bazı vakalarda yapılan anlaşmanın dışına çıkılarak daha ucuz yardım malzemeleri gönderildiği, Şenocak’ın kontrol ettiği dört şirketin ABD’nin fonladığı malzemeler için yapılan ihaleye fesat karıştırdığı da belirtildi.

USAID’den Ann Calvaresi Barr’ın açıklamasında, “Suriye ve etrafındaki bölgede bulunan yolsuz aktörleri tespit etmek, hayat kurtarma programlarını yolsuzluktan, ziyandan ve istismardan korumak için hayati önemde” denildi.

USAID geçen yıl, Türkiye’de faaliyet gösteren bir yolsuzluk ağını ortaya çıkardığını açıklamıştı.