Ürdün Irak ile sınır geçişlerini başlatıyor

Ürdün ve Irak yönetimleri 2015 yılının ortalarında Irak'ın Anbar ilinin IŞİD'in eline geçmesiyle sınır geçişlerini kapatmıştı. Geçen 2 yılın ardından bölge IŞİD'den tamamen kurtarılırken iki ülke sınır geçişlerini tekrar başlatıyor.

Dış Haberler

Ürdün yönetimi, 2008 ve 2009 yıllarında başlayan ve yaklaşık 10 yıldır devam eden finansal kriz ile başlayan durgunluk dönemini kapatmaya çalışıyor.

Bununla birlikte, iki yıl önce Anbar ilinin IŞİD'in kontrolüne geçmesinin ardından sınır geçişlerini durduran Irak ve Ürdün yönetimi, 30 Ağustos'da Amman-Bağdat karayolunu açarak sınır geçişlerini tekrar başlattı.

Onlarca yıldır Irak, Ürdün'deki yerel sanayiler ve nakliyat şirketleriyle çeşitli ortaklıklar geliştirerek krallığın başlıca ticaret ortakları arasında yer aldı.

2008'den 2015'e kadar devam eden süreç içerisinde Amman-Bağdat karayolu ve Karame-Trebil sınır geçişi, her iki ülke için hayati önemde bir ekonomik arter haline geldi.

Sınır geçişinin ağustos ayı sonunda yeniden açılması, iki ülke arasındaki ticaretin yavaş bir şekilde devam etmesine işaret ediyor.

Öte yandan Başbakan Nuri el-Maliki döneminin ardından Ürdün'ün 'Bağdat'la olan ilişkilerini normalleştirme çabalarının meyvelerini verdiği' düşünülüyor.