Ukrayna'nın Rusya'ya ihracatı %61 azaldı, Avrupa'da değişiklik yok

Ukrayna'nın Rusya ile krizi sonrasında, Rusya'ya ihracatının %61 azaldığı, ancak bu ihracatın Avrupa ülkelerine kaymadığı, Avrupa ile ihracatın aynı kaldığı belirtiliyor.

Dış Haberler

The Wall Street Journal'ın haberine göre, Ukrayna, Rusya ile yaşadığı krizin ardından Rusya'ya ihracatının %61'ini kaybetti. Ancak ülkenin siyaseten Rusya'dan uzaklaşıp Avrupa'ya yaklaşması, Avrupa ile olan ticaretini arttıramadı, 2011-2015 arasında Avrupa'ya yapılan ihracat aynı kaldı.

Russia Insider, Ukrayna'nın üretiminin büyük kısmının Sovyetler zamanından kalma olduğunu belirterek, Avrupa ile rekabetin mümkün olmadığını söylüyor. Ukrayna ekonomisinin krizden büyük zarar gördüğü belirtilirken, en yüksek hasarın savaş bölgelerinin yakınlarında olduğu da aktarılıyor.

Rusya'nın Ukrayna'dan kimi malların ithalatını da yasakladığı söylenirken, bazı kalemlerde de gümrük onayı gerektiği bildiriliyor. Rusya'ya ithalat yapan fabrikaların zor durumda olduğu belirtilirken, çok sayıda işçi çıkartılması gerektiği, çalışanlara da az maaş verildiği söyleniyor.

İhor Şesniyakov isimli bir şirket yöneticisi, "Avrupa bizi beklemiyor. Orada bize ihtiyaç yok" derken, Avrupa pazarını zorladıklarını, ancak oradaki paylarının çok düşük olduğunu ve artmadığını belirtiyor.