Ukrayna, ABD'nin de desteğiyle Donbass'ta ateşkesi bozuyor

AGİT temsilcisi, Kiev yönetiminin Minsk Anlaşması'ndan doğan ateşkes yükümlülüklerini yerine getirmediğini söyledi.

Dış Haberler

Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'ta Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) nezaret ettiği ateşkes süreci sallantıda.

AGİT Ukrayna İzleme Misyonu'nun Rus üyesi Aleksandr Lukaşeviç, ABD ve Kiev yönetiminin ateşkes şartlarına tam uyum sağlandığı iddiasına rağmen, ateşkes ihlalleri ve ağır silahların cepheden çekilmesi konularında sorunlar olduğunu söyledi.

Ayrıca Donbass'ta Kiev için savaşan sağcı paramiliter grupların yağma, hırsızlık ve şiddet olaylarına karıştığı da AGİT raporlarına geçti.

Bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin (DHC) Ulusal Konsey Başkanı Denis Puşilin, son zamanlarda artan ateşkes ihlallerinden, Kiev'in kontrol edemediği paramiliter grupları sorumlu tuttu.

Puşilin, Minsk Anlaşması'nın hedeflediği barışçıl siyasi çözümün paramiliter gruplar ve Ukrayna'daki bazı siyasi unsurlar tarafından istenmediğini söyledi.

DHC Savunma Bakanlığı, yalnızca geçen hafta boyunca Donetsk'teki 75 yerleşim yerinin Kiev'e bağlı gruplar tarafından 152 mm ve 122 mm'lik top mermileri ve havan ile vurulduğunu kaydetti.

Donetsk istihbaratı, Minsk Anlaşması'nın aksine Kiev'in ağır silahları tekrar cepheye taşıdığını bildirmişti.