Türkiye'den Libya'da Müslüman Kardeşler'e giden silahlar mobilya kutularına saklanmış

İskenderun Limanı'ndan Libya'ya giderken Girit'te ele geçirilen silah dolu gemideki silahların mobilya kutularına saklandığı ortaya çıktı.

Dış Haberler

İskenderun Limanı'ndan kalkarak Libya'da Müslüman Kardeşler'in kontrolü altındaki Misrata'ya gitmekte olan Haddad 1 isimli gemi, Girit yakınlarında Yunan Sahil Güvenlik ekibi tarafından yakalanmıştı.

Gemide, 4881 adet polis tipi, şehir savaşına müsait tüfek ele geçirilirken, 491 bin 950 adet 9 mm'lik mermi bulunmuştu.

Yunan medyasında yayımlanan fotoğraflarda, silahların mobilya kutularının içine saklandığı görülüyor.

Yunan polisi, geminin gözaltındaki tayfası hakkında bilgi vermiyor. Ancak yerel medya, gözaltındakilerin uyruğunu Suriyeli, Mısırlı ve Hintli olduğunu yazdı.

Türkiye ise, gemideki malzemelerin Sudan polisine gittiğini ve "tamamen belgeli" olduğunu ileri sürüyor. 

Reuters'a konuşan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Yunan makamlarının belgeli olanlar haricinde malzeme bulduğu takdirde Türkiye'nin gereken yaptırımları uygulayacağını söyledi.

Bilgiç, gemide aynı zamanda BM ambargosu altındaki Libya-Trablus hükümetine giden "inşaat malzemeleri" olduğunu da itiraf etti.

Haddad 1 gemisinin menşeine ve izinlerine ilişkin belirsizlik ise sürüyor. Ocak ayında İspanya'da yakalanan gemi, gerekli güvenlik düzenlemelerini yapmadığı için Avrupa limanlarına giriş yapmaktan men edilmişti.

O vakitler, gemi Kamboçya bandırası taşıyordu ve adı "Mamo" idi. Gemi, Şubat ayında, merkezi Pire Limanı olan Haddad Shipping isimli bir şirket tarafından satın alındı. Bu şirketin operasyonlarını yaptırdığı şirketin adıysa IMS Hellenic. IMS Hellenic ile Haddad Shipping'in adresleri aynı görünüyor.

IMS Hellenic'in 14 başka gemiye sahip olduğu anlaşılıyor. Bu gemilerin bandıraları, Moldovya, Bolivya, Tanzanya, Komor Adaları ve Togo gibi ülkelere ait. Haddad 1 de, Bolivya'ya aitti.

Şirketin gemilerinin son 3 yılda 9 kez Avrupalı yetkililer tarafından "gözaltına alındığı" belirtiliyor.

Bolivya, Haddad 1'in resmi olarak kendi veritabanlarında bulunduğunu doğruladı. International Business Times'ın haberinde, Haddad 1'in Bolivya'nın La Paz Limanı'na kayıtlı olduğu belirtiliyor. Ancal La Paz'da limanı bırakın, denize kıyı bile bulunmuyor!

Öte yandan Fausta's Blog isimli bir blogun yazarı, yakalanan silahların Konya merkezli Torun Arms isimli silah şirketinin envanterindeki silahlara benzediğini öne sürdü.