Türkiye ile ilişkileri kötüleşen Rusya doğalgaz hattında Almanya'ya yöneldi

Türkiye ile gerginlik yaşayan Rusya'nın, doğalgazı Türkiye'den geçirmek yerine doğrudan Almanya'ya vermeyi planladığı söyleniyor.

Dış Haberler

BloombergBusiness'ın haberine göre, Rusya, Türkiye ile ilişkilerinin kötüleşmesi üzerine Türkiye'ye gönderilecek doğalgazın %50 azaltıldığını duyurdu. Rusya'nın doğalgaz planında bu kadar rahat değişikliğe gidebilmesinin sebebininse Almanya ile yapılan alternatif hat olduğu söyleniyor.

Rusya'nın Kuzey Akımı denen ve Rusya'yı doğrudan Almanya'ya bağlayan hatta bu kadar güvenmesinin "risk" olduğu öne sürülürken, Türkiye'den geçirilen hattın Rusya'nın doğalgaz transferi için Ukrayna'ya güvenmek zorunda kalmaması anlamına geldiği belirtiliyor.

Rusya'nın Kuzey Akımı anlaşmasını Eylül ayında yaptığı bildirilirken, ülkenin bütçesinin yarısını petrol ve doğalgazdan sağladığı ve enerji politikalarını sıklıkla siyasi amaçlarına göre belirlediği bildiriliyor.

Rusya'nın ABD ve Avrupa Birliği ile arasının kötüleşmesi sebebiyle Çin Halk Cumhuriyeti ve Türkiye ile ilişkilerini geliştirdiği ancak Suriye'den dolayı Türkiye ve Rusya arasında gerginlik yaşandığı aktarılıyor. Ancak yaşanan gerginliğe rağmen iki ülkenin ekonomik olarak birbirine ihtiyaç duyduğu ve Rusya'nın doğalgaz konusunda Türkiye'ye tamamen sırt çeviremeyeceği de söyleniyor.