Trump, Türkiye ve Kürtler için ne söylemişti?

Donald Trump, geçen Temmuz'da verdiği bir demeçte, Kürtlere hayran olduğunu söylerken, Erdoğan'ın darbe sonrası tasfiyelerini eleştirmemek gerektiğini kaydetmişti.

Dış Haberler

45. ABD Başkanı Donald Trump ve destekçisi Cumhuriyetçilerin, seçim kampanyası sırasında Erdoğan, Türkiye ve Kürtler hakkında söyledikleri, yeni Başkan'ın çelişkili siyasetini ortaya serer nitelikte.

Örneğin 21 Temmuz günü New York Times'a verdiği uzun mülakatta Trump, Erdoğan'ın işleri tersine çevireceğine inandığını söylerken, darbe girişiminin "Erdoğan'ın tezgâhı" olduğu iddialarına karşı çıkmıştı.

Erdoğan'ın darbeyi siyasi muarızlarına karşı kullanıp kullanmadığı yönündeki bir soruya da cevap veren Trump, "Dünya, ABD'nin ne kadar kötü olduğunu görüyor ve biz sivil özgürlüklerden bahsetmeye başlıyoruz, iyi bir elçi olduğumuzu düşünmüyorum" demişti.

Trump ayrıca, Erdoğan'ı IŞİD'le mücadele konusuna daha fazla katkı sunmaya ikna edebileceğini savunmuştu.

Aynı mülakatta Trump, "Kürtlerin hayranıyım" derken, Erdoğan'ın Kürtlerin hayranı olmadığının hatırlatılması üzerine, Erdoğan ile Kürtleri yan yana getirebileceğini söylemişti.

Gazetecilerin bunu nasıl yapacağı yönündeki sorusuna ise Trump'ın cevabı "toplantılarla" olmuştu.

Ancak Trump, geçen Aralık ayında Türkiye'yi Irak-Şam İslâm Devleti'ne (IŞİD) destek olmakla suçlamıştı. Trump bu desteğin petrol ticareti ile ilgili olduğunu da vurgulamıştı.

Trump'ın Müslümanların ABD'ye girişini engelleyeceğini söylemesi de, tansiyonu yükseltmişti. Tayyip Erdoğan dahi, Trump'ın bu sözlerini "başarısız siyasetçilerin sarf edeceğini" söylemişti.

Erdoğan şöyle demişti: "Kazanır mı kazanmaz mı bilmiyorum. Diyelim ki kazandı. Ne olacak? Müslüman ülkelerle bütün ilişkilerini bir kenara mı bırakacak? Bir siyasetçi böyle konuşmamalı."

Erdoğan, "Trump Towers"ın ismindeki yabancı "towers" (kuleler) sözcülüğüne de itiraz ettiğini kaydetmiş ve şöyle demişti:

İşte Amerika. Aynı şey orada. Şu anda adaylardan bir tanesi Müslümanlara vuruyor, vuruşturuyor. Sayın Obama burada Müslümanlardan yana tavır koyuyor, 'Böyle bir ayırım yapamazsınız' diyor ama diğer aday, Müslümanların Amerika'da olmasına adamın tahammülü yok. Bir de gelmiş burada bir yerde bir marka koymuşlar onun adına. O markayı aslında binasına koyanlar onu süratle kaldırması lazım. Ben de bir yanlış yaptım oranın açılışını yaptım.

Seçim kampanyasında Trump'ı destekleyen Virginia Senatörü Dick Black, Russia Today'e verdiği bir mülakatta, Suudi Arabistan ve Türkiye'yi "dünya barışına yönelik en büyük tehdit" olarak nitelendirmişti.