Temyiz mahkemesinden Monsanto’yu sevindiren karar

Türkiye’de de satılan tarım ilaçlarının kansere yol açtığı gerekçesiyle ABD’de 289 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edilen Monsanto’nun cezasında 250 milyon dolar indirime gidiliyor.

Dış Haberler

Türkiye’de de kullanılan tarım ilaçlarındaki glisofat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle açılan davada 289 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edilen Monsanto’nun cezasında indirime gidiliyor.

San Francisco’daki temyiz mahkemesi yargıcı Suzanne Bolanos, davacı Dewayne Johnson’ın avukatlarının kabul etmesi durumunda, Monsanto’nun tazminat cezasını 39 milyon dolara indireceğini söyledi. 

Eski bir okul bahçıvanı olan Dewayne Johnson, yıllarca yabani otlar için Monsanto’nun Round Up ve Ranger Pro türü ilaçlarını kullandığını ve 2014'te lenf kanserine yakalandığını söyleyerek şirkete dava açmıştı.

10 Ağustos’ta mahkeme jürisi Monsanto’nun glifosat içeren ürünlerinin Johnson’un kansere yakalanmasına yol açtığı ve şirketin tüketicilere ürünlerinin kansere yol açabileceğine dair herhangi bir uyarıda bulunmadığı kararına varmıştı. Mahkeme Monsanto’yu 289 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti.

Bir süre önce Bayer tarafından satın alınan Monsanto, kararı “delil yetersizliği” nedeniyle temyiz mahkemesine götürmüştü. Monsanto, temyiz mahkemesi yargıcının cezada indirime gitme kararını “doğru bir adım” olarak değerlendirdi ancak davanın yeniden görülmesi için Kaliforniya Temyiz Mahkemesi’ne başvuracaklarını bildirdi.