Suudiler Yemen’i Almanlardan aldıkları silahlarla bombalayacak

Suudi Arabistan’ın da aralarında bulunduğu Ortadoğu ülkelerine Alman silah tacirlerinin satış yapması Almanya hükümeti tarafından onaylandı. Suudi Arabistan halihazırda Yemen’de yürüttüğü işgal sırasında birçok insanlık suçuna ve sivillere yönelik saldırılara imza atıyor. Almanya'da Hıristiyan Demokratlarla SPD arasında Yemen'de kullanıldığı için Suudi Arabistan'a silah satmama…

Dış Haberler

Almanya’nın Federal Güvenlik Konseyi, aralarında Yemen işgalini yürüten koalisyonun üyelerinin de olduğu Ortadoğu ülkelerine silah satışı yapılmasına onay verdi. Karar, Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier'in Federal Meclis Ekonomi Komisyonu’na yazdığı bir resmi yazıyla duyuruldu. Federal Güvenlik Konseyi'nde Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yanısıra bazı bakanlar yer alıyor.

HÜKÜMET İÇİ ANLAŞMAYA RAĞMEN SİLAH SATIŞI

Silah satışının yapılacağı ülkeler arasında Katar, Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Ürdün bulunuyor. Almanya’da iktidarda olan Hristiyan Demokratlar ve Sosyal Demokratlar koalisyonu kendi arasında Yemen Savaşı gerekçesiyle Suudi Arabistan'a silah ihracatı yapılmaması konusunda uzlaşmaya varmıştı. Ancak bu uzlaşmayı tanımayıp silah satışının başlatılması kararı, koalisyon içi anlaşmanın bir bağlayıcılığı olmadığını göstermiş oldu.

KİME HANGİ SİLAHLAR VERİLECEK?

Suudi Arabistan’a verilecek silahlar arasında top konum belirleme sistemleri bulunuyor. Zırhlı araçlara monte edilen radar cihazları düşman ateşinin geldiği noktayı tam olarak belirleyebiliyor ve karşı atışların daha kesin bir biçimde yapılabilmesini sağlıyor.

Katar’a ise 170 adet Meteor tipi füze başlığı ve ateşleme sistemi verilmesi onaylandı. Mısır'a ise Diehl’in ürettiği Iris-T SLM füzeleriyle donatılmış 7 adet hava savunma sistemi satılmasına onay verildi. Ürdün'e Dynamit Nobel tarafından üretilen 385 adet taşınabilir tanksavar verilirken Yemen’i işgal eden koalisyonda Suudilerden sonra en etkin üye olan Birleşik Arap Emirlikleri'ne gemi konuşlu hava savunma sistemleri için 48 adet füze başlığı ve 91 adet hedef arama başlığı ihraç edilecek.

İSPANYA DA SUUDİLERE SİLAH SATIŞINA DEVAM EDECEK

Almanya Suudilere silah satmaya hazırlanırken bu ayın başında İspanya, Yemen Savaşı gerekçesiyle Suudi Arabistan’la arasındaki silah satışını durduracağını açıklamıştı. İspanya, Suudi Arabistan’a 400 lazer-güdümlü bomba satışı için 2015’te iki ülke arasında imzalanan sözleşmeyi iptal ettiği ve Suudi Arabistan tarafından yapılan 9,2 milyon avroluk ödemeyi geri vereceğini duyurmuştu.

İspanya Hükümeti daha sonra yaptığı açıklamada “bombaların hassas olduğunu ve sivil zayiata yol açmadığı” gerekçesiyle silah satışına devam edeceğini açıkladı.

Suudi koalisyonu son bir hafta içerisinde Yemen’de düzenlediği bombardımanlar sırasında en az 17 sivili öldürdü.