Suud-Müslüman Kardeşler ilişkilerinin unutulan tarihi

Suudi Arabistan, bir süredir düşman olduğu Müslüman Kardeşler'e yeniden yeşil ışık yakıyor. Ancak, Suudi-Kardeşlik ilişkilerinin tarihi, son yıllardaki ihtilafa rağmen "sıcaklığını" koruyor.

Dış Haberler

Suudi hanedanı ile Müslüman Kardeşler teşkilatı arasındaki "dengesiz" ilişkiler, yeniden düzeliyor.

Değişimin ilk işareti, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud bin Faysal'dan gelmişti. Faysal, Müslüman Kardeşler'le değil, örgütle bağlantılı küçük bir grupla sorunları olduğunu söylemişti.

Daha sonra, Suudi Veliaht Presni Yardımcısı, ilk resmi gezisini Katar'a yaptı. Katari Müslüman Kardeşler'in bölgedeki en büyük destekçisi olarak biliniyor.

Ancak krallık ile Kardeşlik arasındaki ilişkilerin tarihi eskilere dayanıyor. Muslim World Journal'dan Shoaib'in hatılattığı üzere, İhvan-ı Müslimin'in kurucusu olan Hasan el-Benna, Suudi Arabistan'la çok iyi ilişkilere sahipti. 

Mısır'daki İhvan üyeleri Cemal Abdül Nasır'a suikast tertiplediğinde, Suudi Krallığı bu kişilerin Suudi Arabistan'a gelmesine izin verdi, örgütün liderlerine ise vatandaşlık hakkı tanıdı. İddiaya göre Krallık, İhvan'a bazı devlet kurumlarının kontrolünü de bıraktı.

Kardeşlik ile Suudilerin arasının bozulmasına ise, İhvan'ın İran İslam Cumhuriyeti'ne ve Birinci Körfez Savaşı'nda Saddam Hüseyin'e destek vermesi vesile oldu.

Son yakınlaşma ise, Suudi Arabistan'ın Ortadoğu'daki Sünni İslam'ın, aradaki farklılıkları tolere ederek İran'a karşı bir araya gelmesine çalışmasının bir sonucu.