Suriye'den İsrail saldırısına ilişkin açıklama: Füzelerin çoğunu yok ettik

İsrail, Suriye'nin başkenti Şam yakınlarında füze saldırıları düzenledi. Suriye ordusu, füzelerin çoğunun hava savunma sistemi tarafından imha edildiğini açıkladı.

İsrail'in Suriye'nin başkenti Şam yakınlarında orduya ait mevkilere füze saldırısı düzenlediği duyuruldu. İsrail'den konuyla ilgili açıklama gelmezken, Suriye ordusu füzelerin çoğunun hava savunma sistemi tarafından imha edildiğini açıkladı.

Sputnik'te yer alan habere göre Suriye, 'yeni bir 'İsrail saldırganlığı' olarak tanımladıkları saldırının Şam yakınlarındaki askeri mevkilere yönelik olarak gerçekleştiğini duyurdu.

'İSRAİL SAVAŞ UÇAKLARI LÜBNAN HAVA SAHASINI KULLANDI'

Resmi haber ajansı SANA İsrail savaş uçaklarına hava savunma sisteminin yanıt verdiğini duyururken, Suriye ordusundan yapılan açıklamada İsrail savaş uçaklarının füzeleri fırlatırken Lübnan hava sahasını kullandığı öne sürüldü.

'HAVA SAVUNMA SİSTEMİMİZ FÜZELERİ ENGELLEYİP ÇOĞUNU YOK ETTİ'

Ordudan yapılan açıklamada "Bu sabah İsrail savaş uçakları Lübnan hava sahasından Şam kırsalındaki askeri mevkilerimizden birine bir dizi füze fırlattı. Hava savunma sistemimiz onları engelleyip çoğunu yok etti" dendi.

Açıklamada ayrıca "Silahlı kuvvetler genel komutanlığı yinelenen, saldırgan ve hesaplanmamış maceralarından dolayı tamamen İsrail'i sorumlu tutuyor" ifadeleri kullanıldı.

Şam'daki AFP muhabiri Türkiye saatiyle 04.30'da şiddetli patlama sesleri duyduğunu açıklarken, İsrail'den konuyla ilgili açıklama yapılmadı.

ASKERİ ARAŞTIRMA MERKEZİ HEDEF ALINDI İDDİASI

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise İsrail'in attığı füzelerin bir kısmının Şam yakınlarındaki hedefleri vurduğunu öne sürdü.

Örgütün direktörü Rami Abdülrahman "Suriye hava savunma sistemi füzelerin bir kısmını engelledi ancak diğerleri Cemriye'deki cephane depolarını vurdu" dedi.

Şam'ın 10 km kuzeybatısındaki Cemriye bölgesinde orduya ait bir dizi askeri mevkinin yanı sıra Askeri Araştırma Merkezi'nin (SSRC) binası da bulunuyor.

Haaretz gazetesinin aktardığına göre de Suriye hükümetine yakın kaynaklar İsrail'in saldırısının hedefinde Cemriye'deki araştırma merkezinin olduğunu belirtti.

ABD ve Fransa daha önce SSRC'ye kimyasal silah üretimindeki rolü nedeniyle yaptırım uygulamıştı. İsrail daha önce tesise Mayıs 2013'te, Eylül 2017'de ise tesisin başka kentteki bir ofisine hava saldırısı yapmıştı.