Suriye ordusu tüm cephelerde saldırıları durdurmayı başardı

Suriye ordusu Deyrezzor, Halep, Haseke, Dera, Kuneytra ve Suveyda'daki IŞİD ve diğer cihatçıların saldırılarını durdurmayı başardı. Zabadani'de ise sokak çatışmaları sürüyor.

Dış Haberler

Suriye ordusu Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Nusra Cephesi ve diğer çetelerle birçok cephede savaşırken, saldırıları durdurmayı başardı.

Halep'e saldıran Ensar el-Şeria koalisyonu, dün Zehra bölgesindeki Hava Kuvvetleri İstihbaratı'na güçlü bir intihar saldırısı düzenledi. Saldırganın Nusra Cephesi mensubu olduğu öğrenildi.

Muhalif kaynaklar intihar saldırısında 20'nin üzerinde askerin öldüğünü ileri sürdüler. Ancak patlamadan sonra sızan Ensar el-Şeria militanları ile askerler arasında sert çatışmalar yaşandı.

Ordu güçleri, çatışmaların ardından Nusra ve Ahrar'uş Şam militanlarını bölgeden çıkartmayı başardı. 

Bilimsel Araştırmalar Merkezi'ne karşı saldırı düzenleyen ordu, 8 kaybına rağmen kampusun merkez bölümünü geri almayı başardı.

GÜNEY CEPHESİ
Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı "Güney Cephesi" isimli oluşumun iki hafta önce Dera'ya başlattığı saldırı, ilerleme kaydedemedi.

Kirbet el-Ğazale'yi almak için saldıran gruplar, burayı ele geçirerek stratejik İzra'ya ulaşmayı planlıyordu. Ancak ordu, 2 hafta içinde 200 ÖSO'cuyu öldürdü ve saldırıyı püskürttü.

Suveyda'da ise Telah Hava Üssü'nü ele geçirmek için saldıran Nusra Cephesi ve diğer çeteler, Dürzi milisler ve ordu tarafından boşa düşürüldü.

Dürzi kuvvetleri sınır hattında uzanan Şeyh Hüseyin Dağları, Tel Sukaka ve Sukaka'yı ele geçirdi.

Kuneytra'da da Tel el-Hamr, ordunun yanında savaşan Kuneytra Şahinleri tarafından geri alındı.

DEYREZZOR'DA ORDU İKMAL HATLARINA SALDIRDI
Suriye'nin doğu ve kuzey doğusunda ise, birbirine bağlı devam eden iki savaş var.

Haseke'de savaşan ordu ile IŞİD'in en büyük takviye kaynakları Deyrezzor. Ordu, Deyrezzor'dan gelen gönüllü Şaytat aşiret birlikleri ve İssam Zahreddin komutasındaki askerler sayesinde Haseke saldırısını durdurmayı başarmıştı.

IŞİD de, Irak'ın Anbar vilayetindeki militan ve ekipmanlarını Deyrezzor'daki Albu Kemal ve Meyadin üzerinden Haseke'ye ulaştırıyor. Meyadin-Deyrezzor ve Deyrezzor-Qamişlo yolu bu açıdan büyük önem taşıyor.

Dün Suriye ordusu Deyrezzor'daki IŞİD ikmal yollarını vurdu. Deyrezzor'un kuzeyinde yer alan El Havika'daki çatışmalarda, aralarında Faslı bir komutanın da bulunduğu 5 IŞİD'li öldürüldü.

El Raşidiye'deki çatışmalarda ise 9 IŞİD'li öldürülürken örgüte ait bir komuta merkezi de yok edildi.

Suriye Hava Kuvvetleri ise Deyrezzor-Qamişlo yolunda seyreden bir IŞİD konvoyunu vurdu.

HASEKE'DE BÜYÜK OPERASYON GELİYOR
Suriye ordusu, Cumhuriyet Muhafızları, Süryani milisler, Baas Tugayları ve Şaytat gönüllüleri IŞİD'i Haseke'den çıkartmak için harekata hazırlanıyor.

Operasyonun 48 saat içinde başlayacağı söylenirken, temel hedefin stratejik Neşve bölgesini geri almak olduğu belirtiliyor.

ŞAM'IN DOĞUSUNDA SALDIRILAR SÜRÜYOR
Şam'ın Doğu Guta bölgesinde, İslam Ordusu ve Feylak'ur Rahman çetelerinin saldırısı sürüyor.

Ordu Duma ve Ayn Terma'yı hedef alırken, silahlı gruplar ordunun elindeki Cobar'a saldırıyor.

Ordu, temel hedef olarak Meyda'yı almaya çalışıyor. Meyda alınırsa, çetelerin Doğu Guta'daki ikmal hattı kesilmiş olacak.

Öte yandan ordunun dün Ayn Terma'ya yaptığı saldırıda 39 çete mensubu öldürüldü.

ZABADANİ'NİN KURTARILMASI YAKIN
Şam'ın kuzey batısında Lübnan sınırında bulunan Zabadani'de ise ordu ve Hizbullah birlikleri kasaba merkezine çok yaklaştı.

Kasabadaki bazı militanların güneydeki Medaya'ya çekilmeye başladığı da iddialar arasında.