Sudanlı bakan: Hamas bile İsrail'le görüşüyor, biz de ilişki kurabiliriz

Sudan Yatırım Bakanı, Filistinlilerin dahi İsrail'le temas kurduğunu söyleyerek, ülkesinin İsrail'le ilişkilerinin normalleşmesini savundu.

Dış Haberler

Ortadoğu'da Suudi Arabistan'ın çekim alanındaki ülkelerin İsrail'le yakınlaşması devam ediyor.

Son olarak, Haaretz'in aktardığına göre, Sudania 24 TV'ye bir röportaj veren Sudan Yatırım Bakanı Mübarek el-Fadıl el-Mehdi, İsrail'le ilişkilerin normalleşmesini savundu.

"İsrail'le ilişkilerin normalleşmesinde bir sorun yok. Filistinlileri İsrail'le ilişkilerini normalleştirdiler, hatta Hamas bile İsrail'le konuşuyor" diyen Mehdi, Filistinlilerin ihtilafları olmasına rağmen İsrail'le oturup konuştuğunu savundu.

Mayıs ayında kabineye giren Milli Ümmet Partisi lideri Mehdi, birçok Arap ülkesinin İsrail'le bir biçimde ilişki kurduğunu belirterek, "Artık işler değişti" dedi.

Filistinlileri suçlayarak "Onlar topraklarını sattı" diyen Mehdi, Arap ülkelerinin 1947'deki BM bölünme planına karşı çıkarak da yanlış yaptıklarını öne sürdü.

Sudanlı bakan, Arap yönetimlerinin Filistin meselesini kendi iç sorunları için kullanıp kendi halklarına baskı uygulama aracı olarak gördüklerini de sözlerine ekledi.

"İsraillilerle aynı fikirde olabilirsiniz ya da olmayabilirsiniz, ama onlar demokratik bir rejime sahipler" diyen Mehdi, İsraillilerin liderlerini yargılayıp hapse gönderebildiklerini, bu ülkede "şeffaflık" olduğunu ileri sürdü.

2000'li yıllarım ikinci yarısında İran'la müttefik olan ve Gazze'de Hamas'a ve İslami Cihad'a destek veren Sudan, 2014 yılında büyük oranda Suudi Arabistan'ın baskısıyla İran'dan uzaklaşmıştı.

2016 yılında Tahran'daki Sudan elçiliğine yapılan saldırıdan sonra Hartum, Tahran'la olan tüm diplomatik ilişkilerini kesmişti.

İsrail yönetiminin, bu nedenle ABD ve AB'ye "Sudan'ı ödüllendirmeleri" için teşviklerde bulunduğu ve ekonomik yardımların yapılmasını istediği gündeme gelmişti.

Sudan'ın İsrail'le diplomatik ilişkisi bulunmuyor. Ancak İsrail, Sudan'ı "düşman devlet" olarak da sınıflandırmıyor.