Şili'de eğitim ve yolsuzluk protestolarına polis saldırısı

Şili'de yolsuzlukları protesto eden ve ücretsiz eğitim isteyen öğrencilere polis saldırdı.

Dış Haberler

Şili'nin Augusto Pinochet liderliğindeki cunta hükümetinden beri adaletsiz olan eğitim sistemine karşı yürüyen öğrencilere polis saldırdı. Yüksek eğitimin paralı olduğu ülkede, hükümetin üniversite ücretlerini kaldırma sözü verip, sonrasında topladığı vergileri başka yerlere harcadığı söyleniyor.

Santiago sokaklarını dolduran 150 bin kişi ücretsiz eğitim isterken Şili Başkanı Michelle Bachelet'in karıştığı yolsuzluklara da tepki gösterdi. Eylem bitmek üzereyken polisin müdahale etmesi sonucu bir kişi yaralanırken, en az 4 kişinin de gözaltına alındığı söyleniyor.

Eğitimi ücretsiz yapma sözü vererek bu amaçla 8.3 milyar dolar vergi toplayan Bachelet, bu kaynakları başka yerlere aktarmıştı. Protestoya katılanlardan Diego Vela, Bloomberg'e konuşarak mevcut durumda kalan paranın yeterli olmayacağına da işaret etti. 2010 seçimlerini kaybeden Bachelet, geçtiğimiz sene yapılan seçimlerde başkan olmuştu. Başkan olmasının ardından oğlunun eşinin şüpheli yollarla 10 milyon dolar borç aldığı ortaya çıkmıştı.

Yolsuzluğun yaygın olduğu ülkede, geçtiğimiz Çarşamba gününde de öğrenciler sağ kanat politikacılar aracılığıyla vergiden kaçınan SQM isimli madencilik şirketini işgal etmişti.