Şili, eski siyasi mahkumlara 7,5 milyon dolar ödeyecek

Şili adaleti, aralarında Allende hükümeti yetkililerinin de bulunduğu 30 mahkuma, toplamda 7,5 milyon dolar tazminat ödenmesine karar verdi. Mahkumlar, illegal bir biçimde Amerika kıtasının güney ucunda bulunan Dawson Adası'nda tutulmuşlardı.

Dış Haberler

Şili'de bir mahkeme, devletin, Pinochet döneminde cezaevinde tutulan 30 mahkuma toplamda 7,5 milyon dolarlık tazminat ödemesine karar verdi. Salvador Allende'nin öldürülerek devlet başkanlığı koltuğundan indirilmesiyle başlayan darbe döneminde, ülkenin güneyinde bulunan Dawson Adası'nda tutulan mahkumların arasında siyasi liderler ve Allende hükümeti yetkilileri de bulunuyordu.

Siyasi mahkumların 2 yıldan uzun bir süre Dawson Adası'nda tutulmasının yasal olmadığını belirten Adalet Bakanlığı yetkilileri, bu durumun mahkumların psikolojilerinde ciddi bir etki bıraktığını açıkladı. “Mahkumlara kötü davranıldı ve geleceklerinden kaygı duydukları bir anksiyete ortamında yaşamaya zorlandılar” diyen bakanlık yetkilileri, Şili devletinin bu durumu telafi etmesi gerektiğini belirtti.

Şili'nin başkenti Santiago'dan 4 bin kilometre uzakta bulunan Dawson Adası, Amerika kıtasının en güney ucunda bulunuyor. Sıcaklığın sıfırın altında olduğu bölgede mahkumlar, kalabalık barakalarda tutulmuş ve zorla çalıştırılmışlardı.