Şikago'da polis işkencelerine karşı eylem yapılacak

Şikago Polis Departmanı' nın, şehrin Homan Meydanında bulunan bir depoda işkenceli sorgular yaptığına dair ortaya çıkan söylentiler ve tanık ifadeleri üzerine sosyal Facebook aracılığıyla bir eylem örgütleniyor. Cumartesi günü yapılacak olan eyleme büyük katılım bekleniyor.

Şikago'da polis departmanının, şehrin Homan Meydanı'nda bulunan eski bir depoyu, CIA' nın işkencehanelerine benzer bir şekilde işkenceli sorguar için kullanıldığına dair ortaya çıkan söylentiler ve bu işkenceli sorguların muhatapları tarafından verilen ifadeler şehirde büyük tepkiye yol açtı. Şikago'da daha öncesinde CIA' nın da kullandığı iddia edilen bu "siyah alan"lar halkın büyük tepkisini çekmişti.

Aralarında "Chicago Anonymous" isimli grubun da bulunduğu eylem organizatörleri, bu işkencelere maruz kalmış insanların öne çıkmaları ve konuşmalarını talep ediyor. Eylemin organizatörlerinden olan Billy Joe Mills, eylem için açılan Facebook grubuna yazdığı yazıda şöyle diyor: "Tutuklanmış olan ve bu insanları temsil eden avukatlardan pek çok kişiyle konuştum. Ne kadar çok insan orada yaşadıklarına veya tanık olduklarına dair konuşursa, Şikago Polis Departmanının Homan Meydanı'nda olanları inkâr etmesi o kadar zorlaşacak." An itibariyle 1500 civarı insanın katılacağının öngörüldüğü eylemin talepleri arasında söz konusu sorgu alanının soruşturulması, alıkonulan mahkumların avukatlarıyla görüşmesinin sağlanması, eldeki tüm bilgilerin halka açılması ve konunun tartışmaya açılması var. Organizatörler, eylemin amaçlarından birinin de, "bu olayların aydınlatılması ve benzer olayların yaşanmasının önüne geçilmesi" olduğunu söylüyor.

Polis Departmanından yapılan açıklamada ise böyle bir uygulamanın bulunmadığı, polis departmanının hukuka uygun hareket ettiği belirtiliyor. Konu ile ilgili başka bir eylem ise Çarşamba günü Kuzey Carolina'nın Asheville kentinde olacak.