Senegal neden Yemen savaşına dahil oluyor?

Senegal'in neden Yemen'in işgali için 2 bin 100 asker yolladığını sorgulayan Washington Post, ülkenin muhtemelen Suudi Arabistan'dan para aldığını iddia ediyor.

Dış Haberler

Washington Post, Senegal'in Suudi Arabistan'ın Yemen'in işgaline destek olarak 2 bin 100 asker yollamasının arkasındaki sebepleri sorgulayarak, bölgeden bu kadar uzak bir ülkenin neden bu savaşa dahil olduğu sorusunu ortaya atıyor.

Binlerce insanın öldüğü Yemen'e, Suudi müttefiklerinin bile saldırmakta bu kadar çekinmesinin ardından, Senegal'in asker yollamasının sebebinin para olduğu iddia ediliyor.

Batı Afrika uzmanı Andrew Lebovich, "Senegal'in askeri olarak Suudi Arabistan'a yardım etmesinin en belirgin sebebi yakın siyasi ve ekonomik bağların yanı sıra neredeyse kesin bir şekilde Suudi Arabistan'ın Senegal'e doğrudan para vermesidir" derken, Senegalli askerlerin nereye ne amaçla yollanacağının bilinmediği de söyleniyor.

Senegal Dışişleri Bakanı, "Uluslararası koalisyonun amacı İslam'ın kutsal yerleri Medine ve Mekke'yi korumaktır" derken, bu söylemin de Suudi Arabistan'a yakınlaşmak için kullanıldığı belirtiliyor.

Pakistan'ın da asker göndermeyi kabul etmemesine rağmen benzer şeyler söylediğine dikkat çekiliyor.

Lebovich, Senegal ordusunun sıklıkla Birleşmiş Milletler operasyonlarında aktif rol oynadığını belirtirken, Yemen savaşına girilmesinin yine de ülkenin küresel alandaki etkinlikleri için bir ilk olduğunu belirtiyor.