SDG ile Suriye ordusu arasında gizli anlaşma iddiası

Suriye ordusu ile Suriye Demokratik Güçleri arasında Rakka ve Deyrezzor'da "etki alanları" anlaşması imzalandığı ileri sürülüyor.

Dış Haberler

Rakka'nın güneyinden Deyrezzor'a ilerleyen Suriye ordusu ile Rakka operasyonunu yürüten Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında gizli bir anlaşma yapıldığı iddia ediliyor.

Al Modon internet sitesi tarafından ortaya atılan iddia, Independent muhabiri Robert Fisk tarafından da doğrulandı.

20 Temmuz'da Ukayrşah köyünde varılan anlaşmaya göre, Rakka'nın güney ve güneydoğu kırsalındaki bölgeler Suriye ordusu ve müttefiklerine bırakılıyor.

Rusya tarafından desteklenen anlaşmayla, Suriye ordusu ve müttefiklerinin Rakka'nın güneyinden Deyrezzor'a ilerleyişi garanti altına alınıyor ve "kazalara" karşı bir koordinasyon merkezi kuruluyor.

Anlaşma uyarınca Suriye ordusu Ukayrşah ve Dahle'ye konuşlanırken, SDG de Deyrezzor'un batı kırsalında ele geçirdiği bölgelerdeki planlarından vazgeçiyor.

Robert Fisk de, Rusefa kasabasında bir Rus subayı, bir YPG sorumlusu ve bir grup Suriyeli subay ve aşiret milisi ile birlikte oturduğunu söyleyerek anlaşmayı doğruluyor.

Fisk'e konuşan YPG'li, orada bulunan herkesin IŞİD'e karşı savaştığını, bu nedenle kazaları engellemek için böyle bir merkez oluşturduklarını kaydediyor.

Robert Fisk'in SDG için, "Ödeme ölçekleri dışında demokratiklikle ilgisi yok" demesi dikkat çekiyor.