Rusya ve Suriye, Deyrezzor'u kurtarmaya hazırlanıyor

Rusay ve Suriye, Deyrezzor'daki IŞİD kuşatmasını kırmaya hazırlanıyor. Suriye ordusunun elit "Kaplan Birlikleri" ile beraber Rus özel kuvvetlerinin de operasyona katılacağı belirtiliyor.

Dış Haberler

Rusya ve Suriye, sadece Suriye'nin değil, Irak'ın da geleceği için çok önemli olan Deyrezzor'a yönelik operasyona hazırlanıyor.

Musul'dan ve Rakka'dan kaçan Irak-Şam İslâm Devleti (IŞİD) militanlarının "geçici başkent" olarak yığıldıkları Deyrezzor, 2014 yılından bu yana kuşatma altında.

Bölgede bulunan askeri üsteki Suriye ordusu askerleri yıllardır büyük bir direniş sergiliyorlar. Hava üssüne ikmal yalnızca havadan yapılabiliyor.

Deyrezzor ayrıca, Irak ile Suriye'nin "birleşmesi"ni engelleyen bir tümör olarak tam sınırda yer alıyor. Vilayet, Suriye'nin bölünüp bölünmeyeceğinin de test edileceği önemli bölgelerden birisi.

Al Masdar'ın haberine göre, Rus özel kuvvetleri, Suriye ordusu ile birlikte Deyrezzor üzerindeki IŞİD kuşatmasını kaldırmaya hazırlanıyor.

Al Masdar'a konuşan bir askeri kaynak, Rus özel kuvvetlerinin, kuşatmayı kıracak olan Suriye ordusu 5. Birlik ve Kaplan Birlikleri ile yan yana savaşacağını söyledi.

Kaplan Birlikleri komutanı Süheyl Hassan'ın Palmira cephesine geldiği ve bu cepheden Deyrezzor kuşatmasını kırmak için hazırlıklara başladığı belirtiliyor.

İran, Rusya ve Türkiye arasında imzalanan çatışmasızlık bölgeleri anlaşmasının, orduya dikkatini orta ve doğu Suriye'ye yoğunlaştıma şansı vereceği yorumları da yapılıyor.

Öte yandan, ABD-İsrail-Ürdün destekli ÖSO'cuların, Şam kırsalından El Bukemal'e doğru ilerleyişleri soru işareti yaratıyor. El Bukemal, Irak-Suriye sınırında yer alıyor ve IŞİD'in elindeki son sınır kapısı.

Bu kasabanın ABD destekli ÖSO'cular tarafından alınması durumunda, ABD, Irak-Suriye ittifakını engellemeyi başarabilir.