Rusya: Kuzey Kore'ye yaptırımların hafifletilmesi konusunu gündeme getireceğiz

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı İgor Morgulov, Rusya'nın KDHC'ye uygulanan yaptırımların hafifletilmesi için girişimde bulunacağını ilan etti.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı İgor Morgulov, Moskova’nın Pyongyang’a yönelik yaptırımların hafifletilmesi konusunu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde gündeme getireceğini açıkladı.

Rusya'nın Vladivostok kentinde düzenlenen Doğu Ekonomi Forumu'nda basın mensuplarına konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Morgulov, "Kuzey Kore tarafından (Kore Yarımadası'nı) nükleer silahlardan arındırmaya yönelik adımlar atıldıkça biz, BM Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımların da orantılı bir şekilde hafifletilmesi konusunu değerlendirmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz bu konuyu gündeme getireceğiz" diye konuştu.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti BM, ABD ve Avrupa Birliği tarafından uygulanan ve finansal kısıtlamalar, silah ambargosu, çift kullanımlı ekipman ve ürünler, roket yakıtı tedariki yasağı içerdiği gibi ülkeden kömür, demir, kurşun, deniz ürünleri ve diğer ürünlerin ihracatını yasaklayan en ağır yaptırımlar altında bulunuyor.

KDHC, ABD ile yaptığı nükleersizleşme anlaşmasına uyduğunu belirtiyor. KDHC ile ABD yönetimi arasında görüşmelerin yeniden başlaması için çalışmalar devam ediyor.