Rakka harekatı tartışmaları sürüyor: Türkiye'den başka kimler YPG'nin dahil olmasını istemiyor?

Rakka harekatının ne zaman başlayacağı bilinmezken, harekata kimlerin katılacağına dair tartışmalar sürüyor.

Dış Haberler

IŞİD'e karşı sürdürülen Musul operasyonu devam ederken, IŞİD'in Suriye'deki "başkent"i Rakka'ya yapılacak harekat için çalışmalar sürdürülüyor.

Wall Street Journal'da yer alan bir yazıya göre ABD'li yetkililer, aralarında Türkiye ve PYD'nin de bulunduğu taraflarla görüşmelere devam ederken, yazıya göre ABD'li kara güçlerinin bölgedeki rolü planı karmaşıklaştırıyor.

Yazıda ABD'nin Suriye'de "Türkiye ve müttefiklerle çalışan" özel kuvvet birlikleri bulunduğu söylenirken, ABD'nin Türkiye, Kürt güçler ve Sünni Arap kuvvetler arasındaki ittifaka güvenmek zorunda olduğu belirtiliyor.

ABD'nin, ABD Başkanı Barack Obama Ocak ayında görevini bırakmadan önce IŞİD'e ağır bir darbe vurmak istediği aktarılan yazıda, cihatçıların Irak ve Suriye'deki ana kalelerini ele geçirmenin, IŞİD'i parçalayabileceği ve örgütün "İslami Halifelik" kurma hedefini bitirebileceği söyleniyor.

'KÜRTLERİN RAKKA'YI ALMASI ETNİK GERİLİMİ YÜKSELTİR'

Yazıya göre kimi ABD'li yetkililer, IŞİD üyelerinin Musul'dan Rakka'ya çekilmesini engellemek için Rakka harekatının erkenden başlmasını isterken, bunu geciktiren unsurun harekata kimlerin katılacağı meselesi olduğu kaydediliyor.

Türkiye'nin ABD'nin Kürtleri dahil etme planına karşı olduğu ve Arapların operasyonda öncü rol oynamasını istediği hatırlatılan yazıda, kimi Batılı yetkililerin de aynı fikirde olduğu, Kürtlerin önderlik yaptığı bir gücün çoğunluğu Arap olan Rakka'da etnik çatışmaları yükseltebileceğini düşündüğü belirtiliyor. Aynı Batılı yetkililer, Kürtlerin Rakka'ya saldırma ihtimalinin, kentte IŞİD'e katılımı artırdığı kanaatinde.

'TÜRKLER AYNI ACİLİYETİ HİSSETMİYOR'

ABD'li üst düzey bir generalin, "Rakka'ya acilen baskı uygulamak gerektiğini, en azından Rakka'yı izole etmek gerektiğini düşünüyoruz. Rakka harekatını geç yapmaktansa erken yapmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Türklerse aynı aciliyeti hissetmiyor" dediği aktarılan yazıda, Rakka'yı kurtarmak için 10 bin kadar savaşçıya ihtiyaç olduğu söyleniyor.

Türk yetkililer, koalisyonun "YPG olmadan saldırıyı yapabilir hale gelmesine kadar beklenilmesini tercih ettiklerini" söylerken, Türkiye'nin geçmişte de benzer yönde açıklamalar yaptığı ancak ABD'nin YPG ile işbirliğine göz yumduğu belirtiliyor.

YPG KARŞILIĞINDA SİYASİ DESTEK İSTİYOR

YPG'nin Rakka operasyonuna katılması karşılığında, Suriye'de özerk bölge kurmak için ABD'den siyasi destek istediği öne sürülen yazıda, özerk bölge fikrine ABD ve Türkiye'nin karşı olduğu vurgulanıyor.

Arapları Rakka operasyonuna dahil etmenin de kolay olmadığı bildirilen yazıda, en güçlü Arap grupların Suriye hükümetiyle savaşmakta olduğu, Türkiye destekli cihatçılarınsa bölgeden uzakta bulunduğu bildiriliyor.

TÜRKİYE 1500 AŞİRET ÜYESİ EĞİTİYOR

 

ABD'nin alternatif olarak Arap aşiretlerine ulaşmaya çalıştığı, bu çabalar sonucunda bir kaç bin savaşçı sağlanabileceği belirtiliyor.

Yazıda, Türkiye'nin 1500 Suriyeli aşiret üyesini eğitmekte olduğu da duyuruluyor.

'SURİYE DEMOKRATİK GÜÇLERİ ARAP SİVİLLERİ BÖLGEDEN UZAKLAŞTIRIYOR'

Wall Street Journal, YPG'nin ana unsuru olduğu Suriye Demokratik Güçlerinin yarı-özerk bir Kürt bölgesi oluşturmak için Arap sivilleri bölgeden uzaklaştırdığı iddia edilirken, SDG'nin ilerlemesinin, Arapların "evlerini Kürt güçlerinden korumak için IŞİD'e katılmalarına sebep olduğu" savunuluyor.

Bu sebeple İngiltere, ABD ve Fransa'dan yetkililerin, Rakka'nın SDG tarafından kurtarılmasını istemediği kaydediliyor.

SDG içindeki kimi Arap grupların da, Kürtlerin hakimiyetine karşı çıkmaya başladığı, Liva Tahrir Rakka'nın bu sebeple geçtiğimiz ay SDG'den ayrıldığı söyleniyor.

SDG ise Arap sivillere karşı hak ihlalleri yapıldığını kabul etmiyor.