Putin, 'dış güçler Kırım'da sabotaj planlıyor' dedi: Plan sahibi Türkiye mi?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dış güçlerin Kırım'da sabotaj ve istikrarsızlık planladığını, bunun bazı başkentlerde açık açık konuşulduğunu söyledi. Rus lider, Ankara'yı kastetmiş olabilir; çünkü Türkiye'nin güdümünde, Kırım Tatarları arasında silahlı gruplar oluşturulmaya başlandı.

Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'da istikrarsızlık tehdidinin bulunmaya devam ettiğini söyledi.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre Kırım'da açıklamalarda bulunan Rusya lideri, yarımadayı istikrarsızlaştırma çabalarının arkasında dış güçlerin bulunduğunu belirtti. Putin, "Milliyetçilik kartını oynayarak, bölge yönetiminin hatalarından istifade ederek ya da halkın haklı endişelerini yıkıcı yönlere çekerek bölgedeki istikrarı bozmaya çalıştıkları açık şekilde görülüyor" dedi.

'PLANLAR AÇIK AÇIK KONUŞULUYOR'
Bazı başkentlerde bu durumun açık açık dile getirildiğini belirten Putin, "Radikal propagandalar düzenlemek için sabotaj eylemleri planlanıyor. Bu bağlamda özel yapılar ve kadrolar hazırlanıyor" ifadelerini kullandı.

'KIRIM'I YOLSUZLUKTAN ARNDIRMALIYIZ'
Putin, Kırım'ın yolsuzluklardan arındırılması için bölgedeki devlet kurumlarında yolsuzluğa karışan çalışanların görevine son verilmesini istedi.

Rus lider, bu doğrultudaki çalışmaların ciddi olarak aktif hale getirilmesini talep etti.

PUTİN TÜRKİYE'Yİ Mİ KASTETTİ?
Rus liderin, Kırım'da istikrarsızlık planlayan dış güçlerden kastının Türkiye ve ABD olabileceğine ilişkin güçlü şüpheler var.

Türk medyasında pek gündem olmasa da, 31 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında Ankara'da Kırım Tatarlarının da katıldığı bir konferans düzenlendi.

12 ülkeden 180 "sivil toplum örgütü"nün yer aldığı konferansa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

Kırım'da özerk bir "Tatar Cumhuriyeti" kurma niyetini açık eden Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Tatarları Ukrayna siyasetinde daha aktif rol oynamaya çağırdı.

Ayrca Tayyip Erdoğan da, 3 Ağustos'ta Tatar liderlerle yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Kırım'ın geçen sene Rusya'ya bağlanmasını "yasadışı ilhak" olarak nitelendirdi.

TATARLAR SİLAHLI BİRLİK KURDU
Ancak konu bununla sınırlı değil. Konferansın hemen ardından Tatarlar, Herson bölgesinde konuşlanacak bir silahlı birlik oluşturma hazırlıklarına başladı.

Kırımoğlu'nun aktardığına göre, Müslümanlardan oluşacak bu birlik, Kırım sınırında görev yapacak, Ukrayna'dan yarımadaya gelen malları ve insanları denetleyecek.

Kırımoğlu, Kırım Tatarlarına Kazan Tatarlarının, Özbeklerin, Çeçnlerin, Azerilerin, Chechens, Ahıska (Mesket) Türklerinin ve diğer Müslüman grupların da katılacağını açıkladı. 

Konferansın kapanış bildirgesinde, Kırım'ın yeniden Ukrayna'ya bağlanması ve "Rus işgalinin" sonlanması için "her türlü önlemin alınacağı" söylenmişti.