Putin, Çeçenistan'da geylere kötü muamele iddialarını soruşturacak

Rusya lideri Putin, Çeçenistan'da geylere yönelik kötü muamele iddialarıyla ilgili İçişleri Bakanı ve Başsavcı ile görüşecek. Putin'in, bir görüşmede Rusya İnsan Hakları şefine güvence verdiği söyleniyor.

Dış Haberler

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çeçenistan Cumhuriyeti'ndeki gey hakları ihlalleri iddialarına ilişkin adım atıyor.

RT'de yer alan habere göre, Putin konuyla ilgili İçişleri Bakanı ve Başsavcı ile görüşecek.

Başkanlık İnsan Hakları Komisyonu Şefi Tatyana Moskalkova ile görüşen Putin, Moskalkova'ya güvence verdi. Moskalkova, konu hakkında Başsavcı'ya ve ilgili birimlere başvurduğunu kaydetti.

Şef, Putin'den "eğer kötü muamele varsa başvurulabilecek" Çeçenistan dışında bir müdürlükler arası görev gücü kurmasını istedi.

Moskalkova, şu anda kötü muameleye maruz kaldığını iddia eden Çeçenlerin kimliklerini saklamaları nedeniyle sorun yaşadıklarını, bu kişilerin kimliklerini açık etmeye daha istekli olmaları durumunda onları koruyacaklarını söyledi.

Çeçenistan lideri Ramazan Kadirov, Çeçen yetkililerin Moskalkova'ya yardım etmeye gönüllü olduğunu söylemişti.

Kadirov, Rus ve Batı medyasında çıkan eşcinsellere kötü muamele iddialarını, "Çeçenya'da homoseksüellik diye bir şey yok. Binlerce yıldır, insanlar burada Allah'ın koyduğu ve insanlar arasında norm olan ahlaki değerler çerçevesinde yaşıyor" diye yanıtlamıştı.

Nisan ayında Rus Novaya Gazeta, Çeçenistan'da eşcinseller için kamp kurulduğunu, eşcinsellerin işkence gördüğünü ve hatta öldürüldüğünü yazmıştı.

Ancak Kadirob, bu haberin yalan olduğunu söylemiş, haberde öldürüldüğü söylenen kişinin evinde sağ salim yaşadığını iddia etmişti.

Dün BBC'de yayımlanan bir haberde de, Çeçenistan'da eşcinsel erkeklerin kamplarda tutulduğu ve bu kamplarda işkenceye maruz kaldığı iddialarının ardından bu sefer Çeçen yetkililerin eşcinsel erkeklerin ailelerine, "Ya oğlunuzu öldürün ya da biz öldürürüz" dediği öne sürüldü.

BBC'ye konuşan aktivist Natalia Poplevskaya, eşcinsel olan veya eşcinsel olduğu düşünülen kişilerin gözaltına alınarak Çeçenistan'da Grozni'nin 20 kilometre uzağındaki Argun yakınlarında bir gözaltı merkezine götürüldüğünü ve işkence gördüğünü ileri sürmüştü.