Portekiz'de seçimi kemer sıkma koalisyonu kazandı

Portekiz'de dün yapılan genel seçimlerde hükümetteki sağcı koalisyon birinci parti olarak çıktı. Muhalefetteki Sosyalist Parti ikinci olurken, komünistlerin bloğu yüzde 8 oy aldı.

Dış Haberler

Portekiz'de sosyal demokrat parti ile muhafazakar Halk Partisi'nin kurduğu koalisyon, oyların yüzde 38'ini alarak tekrar iktidar oldu.

"Önce Portekiz" koalisyonunun başbakanı Pedro Passos Coelho'nun, Avrupa'daki "kemer sıkma karşıtı" siyasetlerin yükselişine rağmen, ağır ve sıkı kemer sıkma önlemlerini uygulamaya devam etmesi bekleniyor.

Ancak koalisyonun çoğunluğu elde edememesi, meclis aritmetiğinin daha zorlu hale geleceğini gösteriyor.

Ana muhalefet Sosyalist Parti oyların yüzde 32'sini alırken, SYRIZA'nın "kardeş partisi" Sol Blok, oylarını yüzde 8'den yüzde 10'a yükseltti.

Portekiz Komünist Partisi (PCP) ile Yeşiller'in ittifakı ise yüzde 8 oy alarak meclise 17 milletvekili soktu. PCP, 2011'deki genel seçimlerde yüzde 7.9, 2013'teki yerel seçimlerde yüzde 11.1, 2014'teki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ise yüzde 12.7 oy almıştı.

Portekiz, avro bölgesinde yaşanan kriz nedeniyle 78 milyar avroluk bir kurtarma paketine ihtiyaç duyuyor. Yunanistan'da olduğu gibi yine bir Alman kurtarma paketi ile karşı karşıya kalan ülke, bunun karşılığında emeklilik sisteminde "reform", maaşlarda kesinti ve kamu sektöründe küçülmeye maruz bırakılıyor.